Övrigt

Hundens ursprung

2012-02-27 03:55 #0 av: Fjordell

Att hunden är vårt äldsta husdjur har länge varit känt. Gravfynd visar att hunden fanns som husdjur för 14000 år sedan. Med DNA-teknik har ny information om hundens ursprung kommit fram som visar att hunden troligtvis är mycket äldre än så. Med hjälp av den nya tekniken har man forskat på vargar och hundar från hela världen och kommit fram med nya uppgifter.

"Gråvarg"

Hos dagens hundar förekommer sex olika moderslinjer, vilket tyder på att kanske endast sex varg-tikar är stam-mödrar till dagens hundar. Denna siffra är dock mycket osäker eftersom några tiklinjer kan ha dött ut m.m.

Tre till fem av dessa varg-tikar fanns i Sydost-Asien för ca 100 000 år sedan. För ca 15 000 år sedan hade avkommorna till dessa tikar utvecklats till hundar och hunden började också spridas över hela världen. En av tik-linjerna förekommer endast i Europa och Turkiet och är betydligt yngre.Man tror att linjen uppstått genom att korsa han-hund med en tik-varg.

Vargen hade utvecklats till en tam-hund för 15 0000 år sedan. Detta har också stöd i de gravfynd av hundar som gjorts i Europa och Mellanöstern som visar att det fanns hundar för 14 000 – 17 000 år sedan.

boy  and wolf by johnny_automatic - from Old French Fairy Tales by Comtesse De Segur  c1920

Den vanligaste uppfattningen om hundens ursprung brukar vara att människan fångade varg-valpar och tämjde dem. Men eftersom man nu kommit fram till att alla hundar ursprungligen kommer från Sydost-Asien, kan en annan förklaring vara aktuell. Man menar då att vargarna istället ”valde” att leva med människan. Kanske började en flock vargar i Sydost-asien följa i människors spår och fann föda från deras avfall. Med århundradena följde ett urval som gjorde att de vargar som var minst rädda var de som vågade sig närmast människorna och fick därför bättre tillgång på föda. Dessa vargars valpar fick därmed bättre förutsättningar och ärvde föräldrarnas oräddhet.

"Dingo"

Samtidigt började människorna dra fördel av vargarna genom att vargarna varnade för faror och höll borta andra rovdjur. Senare hjälpte de också människan att bli en bättre jägare. Hunden följde med människan på dess vandringar och spred sig över hela världen, förutom Antarktis. Så sent som för 5000 år sedan, kom hunden till Australien, där den förvildades och utvecklades till Dingo.


Källa:
P. Savolainen  (2007). Domestication of dogs. In P.Jensen, The Behavioural          Biology of Dogs (pp. 22 - 37)
C. Vilà, J.A. Leonard (2007) Domestication of dogs. In P.Jensen, The Behavioural          Biology of Dogs (pp. 38 - 58)
P. Jensen (2006) Föredrag Linköpings universitet

/Amanda - Uppfödare av tamråttor i norra Sverige - Rebellions Rattery 
Sajtvärd på Vinthundar iFokus & admin i Facebookgruppen Råttorna

Anmäl
2012-04-20 01:14 #1 av: vallhund

Intressanta rön om hundar/resp vargar:

http://www.dogma.nu/artiklar/hundens-ursprung-i-kina-med-en-unik-grupp-i-skandinavien

http://www.dogma.nu/artiklar/myter-och-fakta-om-hundars-och-vargars-beteende

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2012-10-09 01:38 #2 av: vallhund

And man created dog.

http://www.youtube.com/watch?v=EE-3aggrAHI

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.