Annons:
Etikettatt-ha-en-amstaff
Läst 12097 ggr
[AmstaffLeo]
2014-02-06, 22:37

Rasartikel - American staffordshire terrier

En ras med en vrålande motor. En amstaff är en krävande ras som behöver lika mycket motion som hjärngympa. Den vill gärna använda musklerna och ger sig lätt på träningsaktiviteter som WP, DW, FP och SP. En eller två dagars soffmys är också helt OK.

Ursprung

Amstaffen är släkt med den amerikanska pitbull terriern. Man ville få fram pitbullens egenskaper förutom en, nämligen dess gameness. Detta för att kunna ha en hund med stor tränings- och lydnadsvilja utan kamplusten. Man har försökt mörklägga pitbullens ursprung och man har intalat sig att det var människan som tvingade hundarna kampa. Men faktum är att hunden är avlad till det så som beaglen är menad för jakt. Annat än att de är kända för kampsporten fanns några kända och älskade hundar som Petey från ”The little rascals” och Sergeant Stubby, en hund som utförde hjältedåd under första världskriget. Då vissa tror att det är möjligt att jämföra pitbullen och amstaffens utseende och veta vilken hund som är vad, är det faktiskt inte möjligt då pitbullen är prestationsavlad och amstaffen är utseendeavlad.

Personlighet

En allmänt ”glad-i-alla-jag-träffar”, modig, lekfull och matkär hund. Det är alltid kul med dragkamp. De behöver närhet av matte/husse och älskar att hänga med överallt. Amstaffen ska utstråla styrka och ståtlighet, vara välmusklad och ha stor uthållighet. De leker med alla hundar vare sig storlek eller kön under valptiden. Vid vuxen ålder är det ingen garanti att de kan acceptera alla eller ens en enda hund. Även med en bra uppfostran och socialisering vid tidig ålder betyder inte att hunden vid vuxen ålder kommer fungera bra med andra. Detta har alltså roll på individen.

Sjukdomar

Allergier och klådor är inte sällsynta gällande denna ras. HD/ED bör kollas upp efter ett års ålder, föräldrarnas röntgen ska också vara känt innan köp av valp. Ataxi-tester ska också vara gjorda innan köp, då denna sjukdom oftast leder till att hunden insjuknar och gradvis förlorar kontrollen över sina rörelser. Det finns inget botemedel. 

En lättförstådd tabell:

_clear + clear = 100% clear
_

_clear + carrier = 50% clear, 50 % carrier
_

_clear + affected = 100 % carrier
_

_carrier + carrier = 25% affected, 25% clear, 50% carrier
_

_carrier + affected = 50 % carrier, 50%affected
_

affected + affected = 100% affected

Livet med en Amstaff

Du ska kunna gå ut och motionera i sol och regn. Vara beredd på att behöva gå ifrån soffan för både bus och tricks/lydnads träning. Att vara lös en halvtimme är alltid roligare än en timmes vanlig promenad. Nosen vill gärna få söka och spåra. Massage och mys är ett bra sätt att avsluta dagen på.

Detta är baserat på författarens egna renrasiga amstaff, Leo.

 Länkar:

WP, DW, FP och SP: 

Weight pull, drag weight:

http://bullhundar.ifokus.se/articles/4ef0cc0188f47264a2003d92-vad-ar-weight-pull?discussions-1

Flirt pole, spring pole:

http://bullhundar.ifokus.se/articles/502374ced3b4fd705300064b-vad-ar-flirtpole?discussions-1

http://bullhundar.ifokus.se/articles/504e4358d4ebea4b1000d4e5-vad-ar-springpole?articles-1

Gameness: 

http://www.nyx.net/~mbur/apbtfaqfaq.html#faq

 The Little Rascals:

http://www.imdb.com/title/tt0110366/?ref_=nv_sr_2

 Sergeant Stubby:

http://www.governorsfootguard.com/stubby/

Fotnot: Petey var kallad pitbull men vet ej om han var renrasig; googlat massor men inte hittat svar! Stubby var blandras men kallades pitbull.

Annons:
Lilla G
2014-02-07, 05:37
#1

Påpekande ang detta:
föräldrarnas röntgen bör också vara känt innan köp av valp.

SKA, inte bör. Ingen röntgen=ingen stamtavla.
(Om det nu inte rör sig om en import.)

[AmstaffLeo]
2014-02-07, 12:45
#2

#1 Done and done! 😉

Upp till toppen
Annons: