Annons:
Etikett01-allmänt
Läst 2995 ggr
Fjordell
2014-03-16, 00:59

'Aldrig mera blandras'

Ett läsvärt blogginlägg skrivet av en tjej med en amstaffblandis.

http://tattines.wordpress.com/2014/03/15/aldrig-mera-blandras/

Det roliga är att det kändes precis som min egen text när jag läste detta, och det beror givetvis på att jag tänker precis på samma sätt som denna tjej, så jag tyckte det var värt att dela inlägget!

Skulle du köpa en blandrashund idag? Isåfall, varför/varför inte? (Frågan gäller vid valpköp, alltså inte eventuella omplaceringar)

Annons:
Fjordell
2014-03-16, 01:03
#1

Jag skulle absolut inte köpa en blandras idag. Jag vill veta vad som finns bakom min hund. Jag vill att föräldradjuren ska vara hälsotestade och ha pålitlig dokumentation bakom sig. Jag vill helt enkelt inte stödja oseriös avel.

Min uppfödare ska ha ett mål med sin avel, och enbart använda sig av sunda och friska avelsdjur.

monstermash
2014-03-16, 01:22
#2

Vi hade en blandrastik, efter henne är det rätt enkelt val att aldrig mer köpa en blandras. Nu hade vi inte mycket erfarenhet när vi köpte henne vilket jag gärna erkänner, men eftersom alla kullsyskon hade liknande problem som henne måste det ha varit mycket mer än våran uppfostran som var problemet. 

När vi beslöt oss för att omplacera henne fick en vän som haft hund i 40 år henne på prov, tog inte ens ett dygn innan vi fick tillbaka hunden för hon klarade inte av tiken. Hon avlivades efter utfall mot ett av barnen efter att försökt omplacera henne en lång tid.

Nu är det 4 år sedan vi avlivade henne så minnet börjar svikta, men hon hade hälsoproblem, bla klåda, vi opererade henne även för något hälsoproblem. Så myten om att alla blandrashundar är så friska slog hon hål på rätt ordentligt. Dessutom kunde hon när som helst göra utfall, och hoppa på människor som gick förbi, hon slet sig och flög på en hund osv… 

Idag hade jag nog haft kunskapen att kunna arbeta med de flesta av hennes problem, typ utfallen. Men ja, hon var socialiserad osv, alla valpar i den kullen var som sagt väldigt konstiga. Raserna passade inte heller ihop vilket troligen speglade hennes beteende väldigt mycket.

Så när det är dags för mig att köpa hund vill jag ha koll på vad som finns i linjerna. Att linjerna är friska och att det finns ett mål med aveln är jätteviktigt för mig. Jag vill även ha större koll på vad jag får för hund, och genom att köpa en renrasig hund får jag bättre inblick i vad för hund jag köper, än om jag köper en blandras…

R.H
2014-03-16, 01:23
#3

Jag skulle absolut kunna köpa en blandras. Varför ? För att jag ser inte något problem med folk som avlar på sina blandraser,så länge man ser till att båda hundarna är friska och stabila. Man kan faktiskt göra hälsotest och MH-test på en blandras. Men man ska ju passa sig och inte köpa från vem som helst, vilket gäller både blandras och renrasig.

[Teddies matte]
2014-03-16, 01:32
#4

#3 MH är det nästan omöjligt att slippa med på med blandras.

Fjordell
2014-03-16, 01:36
#5

#3 Jag har ärligt talat aldrig stött på en blandrasuppfödare som tar nödvändiga hälsotester på sina avelsdjur. Problemet ligger också i att det är svårt att kolla upp sjukdomsinfo om djur bakom föräldrarna, far- och morföräldrarna osv. Det är ytterst få som låter hälsotesta sina blandraser. Bara för att föräldrarna är friska betyder det inte att bakomvarande föräldradjur är det. Båda föräldrarna kan komma från kullar där flera valpar är sjuka och kanske till och med har avlidit. Ingen vet, för det är ingen som dokumenterar sin avel på blandraser från start.

Sedan ser jag ingen anledning att överhuvudtaget avla på blandraser heller. Det är knappt så man slipper gå back om man får en kull med renrasiga och registrerade valpar som kostar 12.000 kr styck, i och med foderkostnader, chipmärkning, vaccinering osv. Ännu mindre går det runt om man som blandrasuppfödare tar hälften av den summan för blandrasvalparna. Och vad har man som mål med sin blandrasavel?

Varför inte bara stödja en bra och seriös uppfödare som vill något med sin avel, som hela tiden vill få fram bättre och bättre hundar?

R.H
2014-03-16, 02:09
#6

#5 Trevligt att du drar alla som avlar blandraser över samma kam. Det går att ha koll flera generationer bakåt, men det räknas väl inte när det kommer till blandraser då det inte finns en stamtavla att hänvisa till ? Man kan avla för att man tycker att det är roligt ? Behöver inte vara mindre seriöst för det och alla har inte som mål att tjäna pengar på sina valpar utan att man gör det för att det är ett intresse. Ett mål med blandrasavel kan ju vara att få fram trevliga familjehundar. Du tycker alltså att alla blandraser är dåliga hundar? För kanske tio år sen så köpte min pappa en renrasig hund från en seriös uppfödare som han dessutom kände. Valpen i fråga hade väldigt fin stamtavla då både modern och fadern var champion och dom i sin tur hade fina föräldrar som lyckats bra både i utställning och bruks. Flera hundar från denna uppfödare blev polishundar. Men i kullen som pappas valp kom ifrån så var 8 av 9 avlivade innan dom ens hunnit bli året pga väldigt dåliga höfter och dåliga tänder och diverse annat. Men det var väl bara otur eller ?

Annons:
shaneekung
2014-03-16, 10:01
#7

#6 Ja du, det måste ha varit en otrolig dålig kombination. Varför ta en kull på en hund om man inte har som mål att förbättra rasen? Jag är helt emot blandras avel om det inte handlar om prestations avel. ex jakthundar med 2 olika raser har jag ingenting emot.

Fjordell
2014-03-16, 12:20
#8

#6 Jag har inget dåligt att säga om blandraserna i sig! Jag har själv två stycken i familjen, och jag älskar dem lika mycket som de andra djuren jag har. Det är blandrasuppfödarna jag har något emot. Det är inte seriöst att avla fram blandraser när man inte har något mål med sin avel. Det finns ingen seriös blandrasuppfödare i Sverige idag.

Hittar du en som hälsotestar alla sina hundar innan avel, och dessutom har koll på leden bakåt får du hemskt gärna säga till. Tills dess står jag vid mitt ord att det inte finns någon seriös blandrasuppfödare i Sverige.

Sen har jag inte sagt att det inte finns rötägg inom renrasavel heller, för det gör det, oavsett vilken ras man pratar om. Det gäller ju att hitta en bra uppfödare som vet vad h*n gör, och har ett tydligt mål med aveln. Detta inkluderar långt ifrån alla renrasuppfödare.

Kalli
2014-03-16, 13:37
#9

Det kommer säkert bli blandras i framtiden, men omplaceringar inte valpköp därför röstade jag "Nej".

Jag har alltså, som så många andra, inget emot blandraser men jag vill inte stödja en oseriös avel. När det gäller blandrasavel med just Amstaff eller liknande kamphundsraser vidhåller jag dessutom att det inte finns några seriösa uppfödare. Som marknaden ser ut idag, när man ser hur många kamphundsrasblandningar som saknar ett vettigt stabilt hem så inser jag inte hur man kan avla fram fler och samtidigt kalla sig djurvän. Det spelar ingen roll om man gjort alla hälsotester (vilket jag dock aldrig sett någon som gjort på sina "shitbulls").

L8sson
2014-03-17, 00:41
#10

Jag vill köpa en renrasig hund där jag kan kolla fler led bakåt hur hundar ser ut och hur hälsan ser ut. Jag vet vad jag är ute efter både utseendemässigt och vad för egenskaper jag vill ha i en hund. Jag kan kolla upp farfars syskon och deras avkommors avkommor. Man kan gräva så djupt i stamtavlorna med hjälp av skk avelsdata/hunddata. 

Ja visst kan man hälsotesta och MH och allt vad man tycker är viktigt på föräldrarna på en blandraskull, men resten då? Föräldrarnas hälsa kan vara bra men resterande syskon i föräldrarnas kull kanske inte är det och hur ska man kunna hålla koll på det om bara en är "testad". Och hur bra avelsmaterial är det om man inte vet något om individerna bakåt? (Detta skriver jag för att stärka det jag skrev ovan)

Sedan gillar jag utställning, och jag ser blandrasutställning som meningslös. Så en renrasig hund är att föredra då för mig. Även andra tävlingsgrenar är det smidigt med renrasigt, men såklart kan man tävla med blandras med licens osv. 

Jag tror som renrasägare så är man mkt mer aktiv i en rasklubb som i mitt fall aktiv amstaffägare och gillar svenska amstaffklubben! Jätte kul sätt att umgås och få kontakt med likasinnade. :) 

Jag vill samtidigt säga att jag har inget emot blandraser och jag säger inte att renrasiga är friskare än blandraser. Men de som har renrasiga hundar är medvetna om problemen inom rasen och har somsagt en rasklubb som strävar mot ett mål med rasen om den nu har ett hälsoproblem eller så. 

Lite tankar som flög upp när jag såg tråden. :)

vallhund
2014-03-17, 06:00
#11

Nej, skulle inte falla mig in att stödja blandrasavel.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

SLCH
2014-03-17, 16:27
#12

Jag har väl faktiskt tänkt köpa mig en blandis. Dock inte en hund av bulltyp.

MissanTissan
2014-03-18, 13:37
#13

Jag har och kommer alltid köpa blandras. Men absolut inte från blocket eller något sådant. Mina hundar kommer från hundhem. Och det kommer dom alltid göra. Ska jag vara helt ärligt så bryr jag mig inte ett skvat vad det är för raser I dom. Jag går inte efter hur dom ser ut eller hur fina deras föräldrar är. Allt jag bryr mig om är hur dom passar in i min värld och att dom är friska. Kommer aldrig avla på någon hund. Men kommer inte direkt "Avisa" en hund bara för att den är renrasig. (Tror min border collie är renrasig) Men min labrador mix til. ex. Är hur jävla fin som helst, inte på utsidan (Jo det också ;D) men hans personlighet. Det är typ som om jag skulle säga "Nej, tyvärr jag kommer inte ha barn med dig för du är Latino. Gillar inte blandraser."

Hälsningar, Missan och djuren! ❤️

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Annons:
tattines
2014-03-18, 13:37
#14

Gud vad roligt att du delade mitt inlägg här! Kul att fler hittar och kan uttrycka sina åsikter :)

[Teddies matte]
2014-03-18, 13:44
#15

#13 Men det är ju inte det det handlar om, det är ju ingen som har något emot blandraser som tas från hundhem eller själva hunden i sig. Det är ju själva aveln som ogillas.

Lilllens
2014-03-18, 14:17
#16

Nej skulle inte stödja sån avel.

Kalli
2014-03-18, 15:34
#17

#13: Nej, det är inte samma sak. Man kan inte på allvar jämföra avel på hundar med två människor som väljer att skaffa barn.

MissanTissan
2014-03-18, 16:16
#18

Bara för att hundarna inte är samma ras betyder inte att dom inte är helt friska. Vissa hundraser passar att blanda.

Hälsningar, Missan och djuren! ❤️

Sajtvärd för Border Collie iFokus

[Teddies matte]
2014-03-18, 16:27
#19

#18 Men hur vanligt är det med blandrasuppfödare som kan visa upp resultat på alla viktiga undersökningar i många, många led bakåt? Det är en vild chansning att köpa blandrasvsalp, du har ingen aning på förhand vad du har för chanser att få en frisk hund.

MissanTissan
2014-03-18, 16:40
#20

Men det beror ju helt och hållet på VEM man köper av. Jag är ju med i en hund rescue organisation, och har haft fler tal renrasiga hundar som blivit avlivade för höft problem, rygg problem och sådant. Det spelar ju ingen som helst roll om den har olika raser i sig. Blandraser har oftast mindre sjukdomar. Jag menar kolla på schäfrar som oftast har massa sjukdomar (Höft problem, mm.)

Hälsningar, Missan och djuren! ❤️

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Annons:
[Teddies matte]
2014-03-18, 16:45
#21

#20 Nej, det är verkligen en av de största myterna, blandraser är INTE friskare. Att det inte talas lika mycket om deras sjukdomar beror också på att det är få som gör alla viktiga undersökningar på sina blandraser och därmed är ovetande om sina hundars sjukdomar och defekter. Men att inte känna till något är inte det samma som att det inte existerar.

Som köpare har man ett stort ansvar, man måste själv kolla upp saker och ting innan köp, varför skulle man plötsligt slarva med informationssökning bara för att det är en hund, köper du bil också utan att kolla upp saker och ting innan? Struntar man i att kolla upp får man skylla sig själv när man står där med en sjuk hund, när man hade kunnat undvika det genom att vara noggrann i sitt sökande. Att välja blandras och köpa grisen i säcken är inte bättre, där är det en riktig chansning, med renras har du möjligheten att se till att dina chanser till en frisk hund är stora. 

Det spelar visst roll om den har flera raser i sig, ju fler raser, ju fler sjukdomar riskerar den att drabbas av, och du har ingen som helst chans att kolla upp, eftersom det i princip inte finns några blandrasuppfödare som har alla papper på släktingarnas resultat att visa upp.

Persifone
2014-03-18, 16:46
#22

#13 Om jag fattar det rätt kommer iaf en av dina hundar från Irland?

Det jag vill säga med det är att om inte aveln kontrolleras så kommer det (och gör redan idag) födas för många hundar. Det kommer inte finnas hem till alla (en av anledningarna till att det finns gatuhundar) och friska hundar kommer avlivas för att de inte är tillräckligt söta, eller för att folk hellre vill ha en valp. Allt detta är du nog medveten om då du valt att adoptera, vilket är jättebra!

Ett skräckexempel är alla hemlösa katter, trots det stora antal som inte har något hem, så avlar fortfarande folk på sina huskatter.

Blandrasaveln och renrasaveln är inte samma marknad, då en människa som vill ha en hund till ett specifikt mål eller med ett specifik temperament inte köper sig en blandras då de vill veta vad de får.

Av denna anledningen tycker jag inte om blandrasaveln. Men med detta sagt så har jag inget emot blandrashundar. Och funderar själv på att adoptera om och när jag skaffar nästa hund.

Medarbetare på Feminism och Vegan.ifokus

MissanTissan
2014-03-18, 17:18
#23

#22 Båda är adopterade. Men ena av dom är antagligen en renrasig border collie eftersom han blev tagen ur ett hem för han blev misshandlad och nästan ihjäl svulten för stackarn inte kunde valla. Förstår detta men det jag försöker få fram är att bara för att hunden är av olika raser betyder inte att den kan vara frisk. När vi tar in hundar brukar vi ta dom till veterinären och kolla höfter osv. Oftast så är det dom hundar som är renrasiga som har problem med höfter och ryggrad. Men cirka 80-90% av hundarna som kommer in är blandraser (Kan komma långt bak) och är friska.

(Bilden är på min blandras)

Hälsningar, Missan och djuren! ❤️

Sajtvärd för Border Collie iFokus

[Teddies matte]
2014-03-18, 17:23
#24

#23 Men de hundar du har träffat är en mycket liten del av alla hundar i världen, eller hur.

Statistiskt sett är blandraser inte friskare. Vill man ha goda chanser till en frisk hund är det en renrasig man skaffar och är noga med att kontrollera viktig information. Att köpa blandras är att köpa grisen i säcken, man har ingen aning om vad man får. Visst kan en blandras vara frisk, men du har ingen aning om hur det kommer bli på förhand.

MissanTissan
2014-03-18, 18:28
#25

Men renrasiga hundar kan ju också vara hur sjuka som helst. Har kompisar som köpt renrasiga Schäfrar och Chihuahua or med stamtavla och skit som sedan blivit väldigt sjuka. (Schäfrar med höft problem och rygg problem) (Chihuahua or med tandfel, ögoninflammationer, dåliga hjärtan och andnings problem.) Och jag har ju själv kollat och sett att dom här hundarna tas väldigt bra hand om.

Hälsningar, Missan och djuren! ❤️

Sajtvärd för Border Collie iFokus

[Teddies matte]
2014-03-18, 18:32
#26

#25 Visst, men vad är din poäng? På samma sätt kan blandraser vara hur sjuka som helst, de har samma sjukdomar de också. Den stora poängen är ju att du har goda förutsättningar med renras att se till att du inte får en sjuk hund, du har möjlighet att sålla bort sådana där risken är större för en sjuk hund, det har du inte med blandras. Ansvaret ligger på en själv, struntar man i att kolla upp släktens hälsostatus är det ens eget problem, det kan man inte skylla på rasen i sig.

MissanTissan
2014-03-18, 19:02
#27

Men på papprena stod att släkten var friska. Så nej, renrasiga hundar med fina papper är inte alltid friska heller hurru.

Hälsningar, Missan och djuren! ❤️

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Annons:
[Teddies matte]
2014-03-18, 19:09
#28

#27 Vad är det för papper du pratar om? En vanlig hälsoundersökning duger verkligen inte. Och man får inte bara kolla på föräldradjuren , stora delar av släkten skall kollas in. En stamtavla gör inte automatiskt att en uppfödare är seriös, man måste kolla in hälsostatusen själv. Låter inte som de varit särskilt noggranna om de bara kollat in några papper, det är mycket som måste kollas upp innan man skaffar en viss hund. På hunddata eller avelsdata går man in och kollar igenom släkten.

MissanTissan
2014-03-18, 19:29
#29

Sa ju släkten. Inte bara föräldrarna.

Hälsningar, Missan och djuren! ❤️

Sajtvärd för Border Collie iFokus

[Teddies matte]
2014-03-18, 19:32
#30

#29 Och vad var det för papper?

Lilllens
2014-03-18, 19:44
#31

Missantissan, förstår du inte att hunden inte får problem med ärftliga sjukdomar om man hälsotestar avelsdjuren och ser till att de är friska innan man avlar? En seriös uppfödare avlar inte på defkta hundar! Men skiter man i det, ja då kan kan valparna naturligtvis bli sjuka, det gäller både för renras och blandras. Grejen är att om du köper renrasig hund kan du kolla om avelsdjuren som man användt är friska, du kan också kolla tidigare kullar, syskon osv. MEN alla som avlar renrasigt hälsotestar inte sina djur, så självklart finna det även sjuka renraser. Och nu pratar jag om ärftliga sjukdomar som går att förhindra genom ordentligt genomförd avel. Däremot vet jag inte en enda blandras som är efter hälsotestade djur, jag har ALDRIG sett en annons på blandisvalpar där man ens nämt något om hälsotester. Och att blandraser anses vara friskare, ja det kan ju bero på att inga hälsotester görs. Jag har själv blandras som jag tagit över, men det skulle aldrig falla mig in att köpa en valp.

vallhund
2014-03-18, 23:46
#32

http://www.folksam.se/forsakringar/djurforsakring/hundforsakring/skaffahund/1.88410/

MissanTissan var har du fått det ifrån att schäfrar skulle vara så utsatta för höft o ryggproblem? Nu avser jag svenskavlade hundar.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

R.H
2014-03-19, 02:24
#33

Till Missantissan : Du har många bra poänger i det du skriver!

Till andra : Ni kan rent ut sagt köra upp era tankar dom blandrasavel där inte solen skiner! Ni har uppenbarligen inte så värst bra koll på SERIÖS blandrasavel. Och det finns faktiskt uppfödare som har koll många led bakåt och som har hälsotestat ALLA hundar. Och nej , du hittar säkerligen inte dom på en annons på blocket. Jag känner blandrasavlare som är seriösa och har koll , tro vad ni vill för nu lägger jag ner med att skriva här då det är totalt meningslöst.

Lilllens
2014-03-19, 02:30
#34

#33 Gissar att du inte hade så mycket mer vettigt än detdär att skriva om blandrasaveln :) Pinsamt.

Tror och tror, det är fakta.

Annons:
vallhund
2014-03-19, 03:12
#35

#33 Ja många prestationsavlare har bra koll, men de är en liten minoritet av alla blandrasavlare.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

imsuchadiva
2014-03-19, 06:36
#36

Nej jag skulle aldrig köpa en blandrasvalp.

Fjordell
2014-03-19, 07:58
#37

#33 Tänk på tonen! Det går att diskutera utan att vara otrevlig.

Sofy
2014-03-19, 11:21
#38

Jag kommer inte köpa en blandrasvalp igen. I mina ögon finns det absolut inget syfte med sällskapblandrasavel och ännu mindre ett seriöst syfte och det är ingenting jag vill stödja sedan vill jag ha lyxen att köpa en hund som har minimal risk att få defekter eller sjukdomar.

Jag har för höga krav både för mitt och hundens bästa för att köpa en hund på lotto och hoppas att den blir bra, frisk och får de egenskaper jag vill ha i en hund. Det är lite kort varför jag inte vill ha en blandrasvalp igen.

Följ min och mammas matblogg på Instagram Frosserian

[Teddies matte]
2014-03-19, 12:14
#39

#33 Det är stor skillnad på blandrasavel och prestationsavel, bland blandrasavlarna finns det inget som kan anses seriöst, prestationsaveln däremot är en annan sak, men det är inte den som diskuteras nu.

R.H
2014-03-19, 14:38
#40

Nu har ju jag inte ens nämnt något om prestationsavel. Jag håller fortfarande fast vid att det finns seriösa blandrasuppfödare sen så kan ni ju tycka vad ni vill om den saken.

För övrigt så har ju alla raser en gång i tiden blivit blandade för att få fram nya raser.

[Teddies matte]
2014-03-19, 15:06
#41

#40 Nej, det är ett väldigt löjligt argument att komma med och som ofta tas upp av blandrasförespråkare som inte har någon större koll på avel, alla raser har inte tillkommit genom blandningar och det är mycket stor skillnad på ett seriöst avelsarbete med tydliga mål och lång planering och dagens blandrasavel, finns inget seriöst med dagens blandrasavel.

Annons:
Sofy
2014-03-19, 15:26
#42

#40 Du får gärna länka mig hemsidan till en seriös blandrasuppfödare för jag har aldrig sett en sådan. Det är väldigt starka kontraster mellan blandrasavel och att avla fram en ny ras framförallt eftersom en ny ras redan har en standard och mål som ska följas och eftersträvas vilket egentligen är en sorts prestationsavel kan man säga därav hamnar oftast avel av icke-godkända raser någonstans i undantagsfacket där prestationsavel ligger och rasavel då det är en RAS de avlar för att få fram.

Det sagt accepterar inte alla människor icke-godkända raser ändå och anser att det redan finns tillräckligt med raser sen är inte all icke-godkänd rasavel seriös därför skrev jag att de oftast hamnar i det undantagsfacket dvs inte alltid.

Följ min och mammas matblogg på Instagram Frosserian

R.H
2014-03-19, 16:37
#43

Nehej , då kan du ju tala om för mig vilka raser som inte har blandats och hur det går till :)

Ännu en gång så står jag fast att det finns seriös blandrasavel. Kvinnan jag känner har ingen hemsida då det vore onödigt då hon endast föder upp i mycket lite skala då det är en hobby. Och bara för at det är en hobby så behöver den inte vara oseriös och hon har dessutom koll flera led bakåt och alla hundar är testade.

Lilllens
2014-03-19, 18:00
#44

#43 Vad är syftet med aveln, vilka raser blandas och vad för hälsotester har gjorts?

Sofy
2014-03-19, 18:05
#45

Uppfödning är en hobby, en dyr hobby. Ställer samma frågor som #44.

Följ min och mammas matblogg på Instagram Frosserian

[Teddies matte]
2014-03-19, 18:45
#46

#43 Och exakt vad är målet och syftet med den aveln?

vallhund
2014-03-20, 02:45
#47

#43 Vilken fantastisk statistik du presenterar! Du känner en seriös blandrasuppfödare?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Fjordell
2014-03-20, 14:00
#48

#43 Att säga att man känner en seriös blandrasuppfödare utan några som helst uppgifter som kan bekräfta detta kan lika gärna vara hitte-på. Vilka raser blandar hon, och vilka hälsotester har utförts på dessa hundar? Vad är hennes mål med aveln?

Jag säger fortfarande att det inte finns en enda seriös blandrasuppfödare i Sverige idag.

Annons:
Gullan_J
2014-03-27, 15:16
#49

Nej, aldrig en blandras! Varför hålla på och blanda när vi redan har så många raser redan?

-Bättre ökänd än okänd

VildaVittra
2014-03-29, 19:40
#50

Jag svarade ja, för så länge SKK m.fl vägrar ta till sig av modern forskning, så kommer jag inte stödja sådan avel.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

vallhund
2014-03-29, 19:59
#51

#50 SKK består av sina medlemmar o rasklubbar o ligger under paraplyorganisationen FCI.

Mig veterligen har du draghundar vilka inte riktigt passar in under epitetet blandrashundar, de flesta har bra mycket bättre koll än den genomsnittlige SKK avlaren.

Om vi tar BC som exempel, tycker du att aveln skall vara helt fri o att vadsomhelst skall kunna saluföras som Border Collies? Tycker du att vilka blandisar somhelst skall kvala in som Amstaffs?

Båda raserna har hälsoprogram som skall uppfyllas för registrering, men det kanske inte behövs, blandisar är ju friskare, eller?

Hur många blandisägare bryr sig om att testa sina muskelhundar för ataxi, HD/ED/patella?

Den här BC ägaren hade förmodligen inte råkat så illa ut om den köpt en renrasig registrerad hund.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

VildaVittra
2014-03-29, 20:17
#52

#51 Du missförstår mig. Så länge SKK m.fl inte ägnar sig åt utavel i en avsevärt högre utsträckning av idag, så kommer raserna dras med den problematik dom har (vilken kommer förvärras för var generation).

Utavel har använts, men först när rasen varit helt förstörd, det de skulle behöva göra är att ägna sig åt planerad utavel långt innan det ens börjat gå åt skogen.

De skulle behöva göra om rasbegreppet, att kräva homogena raser  och "rasren" är något som är helt uppåt väggarna, då vi vet av idag att sannolikheten att få en anlagen för en sjukdom i dubbel uppsättning, är avsevärt mindre om det finns en genetisk variation.

Låt oss ta adeln som exempel. I Europa levde adeln avskiljt från övriga befolkningen (okej, de satte på ofrälse, men de generna kom inte adeln till gagn). Blev adel friskare än övriga befolkningen? Nej, tvärtom.

När jag blir envåldshärskare, kommer jag förbjuda homogena raser, jag kommer att förbjuda utställningar. Jag kommer kräva fystest av alla hundar som ska avlas på, en mops ska även den kunna trava en mil, minst! Hundarna som används i aveln ska aktivt användas inom den syssla de är avsedda för.

Så när den dagen kommer, så kommer man inte se några utställningsavlade huskies, man kommer inte se några mopsar som inte kan andas.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

vallhund
2014-03-29, 20:47
#53

#52 Vilka raser anser du att det skall avlas in i BC för att de inte skall degenereras av renrasavel?

Naturligtvis förekommer det oseriös avel av både bland o renrasuppfödare. Renraser är lättare att hitta hälsostatisk av familjen på. 

Den lilla promillen av mänskligheten (adeln?) som ev använder sig av avel/blodslinjer är tämligen ointressant att jämföra hundavel med.'

Btw så hoppas jag att läsarna vet att jag är emot skönhetstävlingar för hundar.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

VildaVittra
2014-03-29, 21:45
#54

#53 Nja, promille är dom inte, adeln är faktiskt ganska många och dras med sjukdomar än idag trots "utavel" i flera generationer (nä, varför dra lärdom av det till annan avel, det är ju mycket bekvämare att inte låtsas om det). Det är i högsta grad jämförbart material då "aveln" var stängd inom en liten grupp, precis som SKK-aveln m.fl. 

Vilken ras? Tja, en annan vallhund är ju första bocken att sätta dit, nästa kriterium en som vallar på likartat sätt. Förslagsvis inte en med samma nervositet som BCn.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

vallhund
2014-03-30, 12:52
#55

#54 Jag har bara haft en BC som kunnat klassas som nervös, o hon var rädd för får, dvs oduglig som vallhund.

Vet inte vad du träffat för BCs, själv har jag träffat ganska många som aktiv inom rasklubben i över tre decennier, väldigt få arbetande BCs är nervösa.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Annons:
[Teddies matte]
2014-03-30, 17:06
#56

#55 Precis, jag har aldrig stött på någon ordentligt avlad BC som varit nervös, däremot sådana från mindre seriös BC-avel, men det är ju en annan sak.

VildaVittra
2014-03-30, 17:24
#57

#56 Ordentligt avlad? Är det någon ny term för SKK-troende?

#55 Smaken är som baken, har haft rasen själv samt har släkt som har avelsdjur och i min mening är alla BC nervösa. Men jag har höga krav på hundar, jag klagar alltid på att mina är så ouppfostrade, fast alla säger att de inte är det.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

[Teddies matte]
2014-03-30, 17:28
#58

#57 Jag tror nog precis du förstår vad jag menar.

En BC som är avlad för sitt ändamål och håller sig tydligt till det och inte den typen av avel som avviker från den egentliga tanken och målen.

VildaVittra
2014-03-31, 02:31
#59

#58 Vad har du för personlig erfarenhet av BC-avel som inte kommer ifrån "utställningsringarna"? Du förstår, en vansinnigt massa individer från "ordentlig avel" syns nämligen inte, för de tas inte med för att visas upp. Tror du på allvar att en BC som inte är rastypisk får göra t.ex. vallhundsprov?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

P4go
2014-03-31, 14:54
#60

Vilken otrevlig ton många använder. 
Låt folk köpa hundar från vart dom vill. Alla som inte har super föräldrar är inte dåliga för det. 😃

Det som överhuvudtaget är värt att göras, är värt att göras bra.

Fjordell
2014-03-31, 15:04
#61

#60 Det handlar inte om att hundarna skulle vara "dåliga". Det handlar om ansvarslöst djurägande och dålig avel. Det är ju hundarna som får ta skiten i slutändan, med kasst psyke och sjukdomar som inte ens uppfödaren har koll på.

Värnar man om djuren så ska man stötta seriös avel, inget annat.🙂

Melissa V
2014-04-02, 21:15
#62

Köper jag valp i framtiden igen så kommer de vara renrasig helt klart (reg. dvs alltså). Just pga jag vill ha koll bakåt och kunna släktforska som jag tycker är sjukt intressant (och nödvändigt). 
Sen även bra att veta pga vissa rasers rastypiska problem för att undvika dom så gott de går och hitta mest seriösa uppfödaren med samma värderingar som mig, fördelarna överväger och möjligheterna är så mycket mer oändlig när det är reggade så jag ser ingen anledning till att köpa blandras. 
Man kan påverka den renrasiga aveln i större utsträckning än vad man nånsin kan med blandras, vem som helst kan ta en kull på sin söta snälla voffe, men inte vem som helst kan tänka 10-30-50 år framåt som de innebär med avel. 

Nuvarande köpte jag som valp blandras, inget jag ångrar såklart men jag har bra koll bakåt och det klickade samma sek jag såg honom. Jag kände mig trygg med valet då de var ovanligt nog testade bakåt, att jag har möjligheten att spåra bakåt men detta var nog tyvärr bara ren jäkla tur att de var så noga och den turen kommer jag aldrig ha igen med tanke på att man inte haft det de senaste 30 åren man hållit på med hundar. 

Jag gillar inte blandraser mindre, men jag gillar fördelarna som reggade har med sig mera helt enkelt.

Där allt som har med motorer är samlat
http://bilslakt.se/Forum


Annons:
Hiro
2014-04-17, 10:15
#63

Jag skulle kunna tänka mig att köpa en blandras mellan två "lätta" individer av liknande raser och ursprung till exempel golden och labbe. Men inte om det var avel för att valparna var söta eller så, det ska vara taget en kull för att föräldrarna var friska, bra mentalt och jobbade bra. Då skulle jag kunna tänka mig att köpa en blandis men aldrig annars

hund_katt
2014-04-17, 23:02
#64

beror på om blandningen och föräldrarna, och även andra hundar i släkten. sedan håller jag med #63. så tänker jag med.

Black Veil Brides ~ Slipknot ~ Three Days Grace ~ Falling in Reverse

Achatina
2014-04-25, 20:55
#65

BC är väl det sämsta exemplet för den här diskussionen? I Sverige får man inte SKK registrera en BC om inte båda föräldrarna genomfört ett godkänt vallningsprov (som förvisso påstås vara väldigt lätt att klara), de ska givetvis vara renrasiga själva. Men rasen som helhet är ju mer än bara svart/vita halvlånghåriga i en uppsjö av kroppstorlekar. Det finns BC's som är krulliga, korthåriga, långhåriga, med vågig päls, BC's med grovpäls och sådana med tunn päls. Utöver det är det ju ett 30-tal färger och färgkombinationer som finns. Problemet med BC'n är väl snarare att folk inte känner till detta och således avlar på 'det gamla vanliga' även om det finns bra BC's som inte följer den generella mallen för hur de "ska" se ut. Större omrörningar i genpolen är ju bra. SKK bestämmer inte hur man får blanda upp raser. SKK bestämmer enbart över Svenska raser. Det är möjligen FCI som har något finger med i spelet men annars ska det vara ursprungslandet för rasen som beslutar sådant. Därtill finns det vissa raser som skulle behöva ett omfattande hälsoprogram som kanske skulle innefatta fler raser än den ursprungliga. Tex Mops, (Cavalier) King Charles Spaniel osv. Men "problemet" är ju att det då kan bli en viss förskjutning i instinkterna som är nedärvda - om man tex parar in Kooiker i Cavalieren så får man ju en väldigt mycket krävande hund än vad Cavalier är framavlad för att vara. Visserligen är det ju bättre än att de har sjukdomar men ändå något som hos vissa raser skulle kunna bli en deal breaker. Problemet när man avlar in raser i en etablerad ras är ju att man inte vet säkert vilka gener som kommer föras vidare. Om nervositet är en recessiv företeelse spelar det ju ingen större roll vad man parar in för så fort en hund får BC på två ställen i stammen finns risken att det dyker upp igen. Och det tycks inte rimligt att blaska upp en ras så kraftigt. Sen vet man ju inte vad för något den andra rasen för med sig, det kanske blir lika illa eller värre. Istället bör mentalbeskrivningar användas i det obligatoriska avelsarbetet, så som (korthårig) Collie ringen(?) har börjat göra. De tycks ha fått bukt på nervösa och skotträdda hundar utan att para in någon annan ras, bara genom att kräva mentalbeskrivningar innan hundarna får gå i avel. Så vitt jag vet är det bara Collies som har detta kravet (kanske övriga bruksraser som inte är gemenemans sällskapsras, har det iofs).

Upp till toppen
Annons: