Etikett06-träning-inlärning
Läst 2146 ggr
norris22
2017-04-07, 13:54

Hjälp, tips på övningar under promenaden etc..

Hej!

Jag har en helt underbar Amstaff tik på 2år som är fuuuullll av energi och väldigt busig och ska vara i famnen och mysa heeeela tiden. Verkligen dygnet runt.

Inomhus så lyssnar hon helt okej, säger man hennes namn så får man hennes uppmärksamhet. Men så fort vi befinner oss utomhus på t.ex promenad så tvärvänder hennes beteende, hon reagerar inte överhuvudtaget på tilltal om man inte tillsammans med tilltal gör ett litet ryck i kopplet samtidigt så kan man lyckas få hennes uppmärksamhet i några sekunder…. om man har tur. (försöker att inte rycka i kopplet så hon tar skada, utan det är inga ryck, utan mer som "snabbare dragningar". så ingen tror att vi är dum med henne)

Det är förmodligen så att allting runt omkring är "roligare" än att lyssna på husse och matte.  Hon går och luktar på andras hundars bajs, kiss och allt möjligt, drar i kopplet något så kopiöst åt alla håll och kanter. Stannar man till när hon börjar dra så stannar hon upp med kopplet spänt och hon dragandes åt något håll, man kanske får en snabb blick typ som "vad händer?" men den är verkligen snabb. Sen blir hon frustrerad när hon inte får fortsätta..

Vi bor i stan och det är rätt mycket ljud runt omkring som hon går runt och lyssnar på, sätter man sig ner bredvid henne för att försöka få uppmärksamhet så är det väldigt svårt att få kontakt med henne, hon är på helspänn och vill gärna dra i kopplet åt något håll, samt att hon låst blicken vid något annat, t.ex några andra som är ute och går. Och få kontakt med henne en längre tid är svårt….. om man inte har godis, då kan man få hennes uppmärksamhet. Men tar godisen slut så återgår hon till sitt beteende igen.

Jag och min sambo skulle vilja ha en lugn och trygg tjej även när hon är ute på promenad med oss, Hon kan ju vara lugn hemma?. Vi vill att hon ska lyssna på tilltal och ja, helt enkelt lyssna på oss så man i framtiden eventuellt kan ha henne lös under skogspromenaderna. Hon älskar att springa lös och sniffa i skogen. Däremot törs vi inte ha henne lös allt för ofta då hon är omöjlig att få in. Vi måste lura henne och typ kasta oss efter henne för att få fast henne :( 

Snälla, finns det några tips på hur vi ska träna? Tycker mig att jag har försökt det mesta. Tänker ta kontakt med instruktör för det börjar bli ett sånt stort problem, både för oss och säkerligen för hunden också. 

Men finns det någonting redan nu som ni kan tipsa om?? Någon övning man kan göra under promenaden eller något generellt tips att tänka på?

Alla svar uppskattas! tack!

Upp till toppen