Annons:
Etikett05-hälsa-sjukdomar
Läst 4663 ggr
theraphosa
2012-02-12, 09:59

Mjäll på vintern?

Får era hundar oxå mjäll på vintern?

Gaia får som stora mjällflisor, alltså inte små sträss mjäll. Kan de bero på att de är kallt och torrt ute så hon blir torr i hårbotten eller håller hon på att få nån hudsjukdom? Hon har även fått  som torra fläckar/skorpor vid öron kanterna.

Om de är kylan, hur kan man motvärka de eller få de att bli bättre?


Annons:
Fjordell
2012-02-12, 15:31
#1

Ingen av mina hundar har eller har haft mjäll. Detta är Jacksons första vinter, men jag har inte märkt av några förändringar i huden på honom. Jag vet inte om det skulle vara just kylan som gör att din hund får mjäll, troligast är det väl kanske någon slags näringsbrist eller hormonrubbning. Det kan också vara parasiter eller en hudinfektion som är på gång. Men jag råder dig att tvätta hunden med mjällschampo, och gärna avsluta med balsam, för att se om det försvinner. Om inte - då bör du uppsöka veterinär.

_tess_
2012-02-12, 15:57
#2

Ett citat från Brukshunden - Fråga veterinären där veterinär har svarat på en liknande fråga som du ställt nu, hoppas det kan vara till hjälp! Klicka på länken ovan för att komma direkt till källan.

"Om Din hund har mycket mjäll kan det bero på ett kvalster kallat mjällkvalster. Smittade hundar får mjäll och en del får klåda. Ägaren kan också få kliande röda utslag. Kvalstren kan ses i mikroskop. Om man behandlar hunden med Frontline spray ett par gånger med 3 veckors intervall så försvinner mjällskabb och mjäll. Även katter kan smittas.
En annan orsak till mjäll är en hudsjukdom kallad seborré. Mot detta finns speciella mjällschampon avsedda för hundar att köpa på kliniker och djursjukhus.
Du kan även prova med ett fodertillskott kallat Viacutan, som innehåller Omega-3 fettsyror. Vid olika hudproblem kan det göra nytta. Det tar dock flera veckor innan man ser resultat av denna behandling.
Beställ tid hos Din veterinär så att hunden blir undersökt.
Klåda kan bero på många olika orsaker.
Vanliga orsaker är ohyra som löss, mjällkvalster, loppor (Skåne med omnejd) och rävskabb.
Om ohyra kan uteslutas är allergi vanligt på hund. Den vanligaste orsaken är att hunden är allergisk mot något den inandas t.ex. pollen, husdamm, kvalster, fjäder, ylle m.m.
Det finns veterinärer, som är hudspecialister. De kan testa om Din hund är allergisk. Din veterinär eller närmsta djursjukhus kan hänvisa till en sådan veterinär."

Mvh Tess

theraphosa
2012-02-12, 16:11
#3

tack så mycke för svaren! De får bli en tvätt med balsam och om de inte blir bättre så får vi åka till vettrenärn. Och nu när jag tänker lite så brukar hon klias sig mer än förut tycker jag…
Näringsbrist skulle inte va helt omöjligt heller, för hon är ganska smal trotts att hon får bra foder och mycke mat, ca en liter om dagen men hon är väldigt mat fixerad endå så de skulle inte förvåna mig.


_tess_
2012-02-12, 16:24
#4

Hoppas det blir bättre! Lycka till! =)

Mvh Tess

theraphosa
2012-02-12, 16:49
#5

#4 tack så mycke =)


Olga RW
2012-02-13, 00:50
#6

Tänkte också på mjällkvalster…

När är hon avmaskad senast?

__________________________________________
PL & SE UCH Wood Forest An EZ Perfect Ten "Tenny"
KBH JV-08 Amazing Dragoness Blue Florida "Ami"
FI & SE UCH Stand Strong Back In Business "Fjant"
FI & SE UCH Basic Blue Angel Eyes "Lillan"
FI & SE UCH Basic Blue All Sparks "Sparky"
Basic Blue Axess To Fame "Maya"
SE & FI UCH Kendi HaGa Zanavykas "Kendi"

Annons:
theraphosa
2012-02-13, 10:10
#7

#6 de vet jag inte, killens hund från början, men ett år sen kanske.


Upp till toppen
Annons: