Annons:
Etikettträning-inlärning
Läst 60845 ggr
Fjordell
2012-01-21, 17:52

Aktiveringsmetoder

Äger du en amstaff så känner du troligtvis träningsmetoden Weight pull. Även om detta är populärt så är det inte det enda du kan träna med din hund.

Flirt Pole

Bra träning för att bränna energi, det ger kondition, flexibilitet, smidighet samt snabbhet. Väldigt enkelt att träna kanske en timme varje eller varannan dag. Det är viktigt att inte använda denna på asfalt eller andra hårda underlag då det lätt kan slita ut tassarna. Se även upp med hopp, samt skarpa tvära kast.

Du kan tillverka din Flirt Pole av vad som helst, ett gammalt fiskespö, ett långt plaströr, eller exempelvis en längre stång man har då man rollar färg. Fäst repet ordentligt för då det går undan så tar en lite större hund bytet hårt och då kan det släppa annars det du fäst. Släpp också din Flirt Pole om du har en hund som "attackerar" bytet hårt, för att undvika att det blir ett ryck så att den går sönder.

http://www.youtube.com/watch?v=ue4iEQ14niE

Spring Pole

Spring Pole är väldigt bra för en amstaff. Det tar ut överskottsenergin ur hunden och bygger muskler i nacke, rygg, mage och ben. Det bästa är om hunden hoppar upp lite och sen glider ner så den står på bakbenen och jobbar, men den kan även hänga i luften och jobba lite som på filmen, det kallas "hang time". Då bör inte repet, skinntrasan eller brandslangen som hunden ska ta hänga för högt. Det får inte heller vara någon metall i närheten av det hunden ska ta. Man binder fast det som hunden ska jobba med och det måste sitta ordentligt för det handlar om stora krafter. En Spring Pole kan du ha i hörnet på ett rum om du har en mjuk matta under också, t.ex hemma i din lägenhet. Det är bara att borra och fästa en stadig krok i taket och se till att man har gott om plats runt där hunden ska jobba. De flesta hundar med "kamphundsraser" i sig gillar detta, då de från början var boskapshundar som är avlade för att bita fast och hålla fast i en tjur då den skulle slaktas. Redan på artonhundratalet förbjöds det men instinkten sitter kvar än.

Detta tar fram kamplusten i hunden precis då den håller på och det tar ett par minuter för många av dem, upp till fem minuter innan de varvat ner igen. Är det så att folk kan gå förbi med sina hundar så bör man i sådant fall ha sele på hunden och en lång lina så man har kontroll över sin hund. Man bör inte heller låta två hundar hålla på med samma Spring pole. Det är i stundens hetta hänt lätt att de ryker ihop med varandra.

**http://www.youtube.com/watch?v=ZnC3T7u40RA&feature=related
**

Annons:
[Empisen]
2012-01-21, 19:44
#1

Är inte detta väldigt stressande för hunden? 
Läste någonstans att det inte är något hunden ska göra varje dag..

Fjordell
2012-01-21, 20:24
#2

#1 Tack för att sa till, en timme varje dag skulle vara stå under Flirt pole, och inte Spring pole :)

Lexie2013
2013-07-23, 19:07
#3

Känns som kontroversiella metoder att träna sin amstaff med. Kamplust ska man aldrig "uppmuntra" enligt mig. Det är bara mer bensin på elden för folk som säger att det är just en kamphund. Man kan kampa med sin hund men bytet ska inte vara fixerat, utan hunden ska kunna "vinna" bytet. Tror detta kan leda till lågt självförtroende och stress.

vallhund
2013-07-23, 23:26
#4

Den kamplust som man uppmuntrar till när man har dragkamp t ex är den sociala kamplusten, den har inget med aggressivitet att göra öht, det skulle inte gå att träna en tjänstehund t ex om den inte hade ett visst mått av kamplust.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Fjordell
2013-07-23, 23:40
#5

Jag har själv bara tränat Flirt pole med min dåvarande ast, och han älskade det. Han vinner bytet lite då och då, som belöning. Det är absolut inte dåligt att kampa med sin hund, precis som vallhund skriver. Det gäller bara att ha kontroll på situationen, och aldrig låta hunden bli för exalterad. Blir den det, så är det dags för en paus innan man fortsätter igen. Det är alltid man själv, som ägare, som sätter gränserna, och sådana bör man också ha. Hunden ska aldrig ha överhanden, oavsett vad man tränar eller gör med tillsammans med den.

shaneekung
2013-07-26, 14:42
#6

Människor kommer alltid att ha något emot bullhundar, så det är ingen ide att inte göra något för att det triggar igång vissa människor. Kör flirt pole och spring pole med hundarna nästan varje dag och dom tycker att det är skitskoj. Så länge hunden tycker om det och den inte kommer till skada så ser jag inget problem. Dessutom är det ett grymt bra träning för energiska hundar.

Annons:
hjartelyckanskaniner
2013-07-30, 09:25
#7

Hur gammal bör hunden vara för att få träna flirt pole? Har planer på att skaffa en amstaff när jag fått fast jobb och hittat ett eget ställe att bo på, och vill veta så mycket som möjligt ang ras, träningar och allt som hör till :)

Mvh Emma
Hjärtelyckans kaningård www.hjartelyckanskaningard.weebly.com
Sajtvärd för Jättekanin Ifokus och Harkaniner Ifokus
http://emmisen.myshowroom.se/

 

shaneekung
2013-07-30, 16:57
#8

Du kan börja när somhelst faktist, men var försiktig med hopp och för hastiga rörelser. Kör inte heller för länge, för ibland tröttnar vissa hundar på FP till sist.

hjartelyckanskaniner
2013-07-30, 19:31
#9

#8 tack för svaret! Antar att man inte ska ha ha leksaken för långt upp i luften heller när det gäller valpar? Risker för att skada höfter/leder tänker jag på. När man väl kommit in i "leken", är det då max 30-60minsom gäller, eller man ska inte ens göra så länge då heller?

Mvh Emma
Hjärtelyckans kaningård www.hjartelyckanskaningard.weebly.com
Sajtvärd för Jättekanin Ifokus och Harkaniner Ifokus
http://emmisen.myshowroom.se/

 

[Madlene]
2013-07-30, 20:12
#10

#9 Du ska inte börja träna FP med hunden när som helst och absolut inte med en valp. Hade rekommenderat att börja lite smått när hunden är runt 12-18 mån.

hjartelyckanskaniner
2013-07-30, 20:24
#11

#10 är lite smått i ca 5 min där hunden fått kämpa lite men även fått fånga leksaken några gånger så att den inte tröttnar?

Mvh Emma
Hjärtelyckans kaningård www.hjartelyckanskaningard.weebly.com
Sajtvärd för Jättekanin Ifokus och Harkaniner Ifokus
http://emmisen.myshowroom.se/

 

allevo
2013-07-30, 21:27
#12

Nej lek med mindre leksaker. När man håller i en flirtpole får man mycket mycket mer hävkraft + stum i känseln, och kan ta i för mycket/känner inte när valpen börjar tröttna i kroppen.

Jämfört med en fleeceflätad trasa på 50cm tex.

Alternativt bara låta valpen jaga den dragandes på marken?

hjartelyckanskaniner
2013-07-30, 22:16
#13

#12 Fast en valp skulle väll inte få träna flirt pole? Eller jag missförstår allt? Jag är inte så kunnig när det gäller de olika stadierna i livet där hunden är valp, unghund och vuxen. Men gissar på att 12-18 mån måste räknas kring unghund/övergång till vuxen? Fast att jaga leksaken kan ju inte vara allt för farligt om det inte går vilt till med hastiga rörelser..

Mvh Emma
Hjärtelyckans kaningård www.hjartelyckanskaningard.weebly.com
Sajtvärd för Jättekanin Ifokus och Harkaniner Ifokus
http://emmisen.myshowroom.se/

 

Annons:
shaneekung
2013-07-30, 22:43
#14

Varför skulle man inte kunna köra FP lätt med en valp? Vi har gjort det och jag vet många andra som har gjort det utan att skada valpen. kör man försiktigt så ser jag inga som helst problem. Däremot ska inte låta hunden hoppa upp i lyften och ner, det är väldigt lätt att förstöra knäleden och bryta nånting. Som med allt annat så får man tänka sig för lite.

Upp till toppen
Annons: