Annons:
Etiketthundens-hälsa
Läst 19388 ggr
Fjordell
2012-03-07, 14:57

Hunddomare varnar för köp av blandrashundar

Blandrashundar är populärast bland Sveriges hundägare. Men Kurt Nilsson, erfaren internationell hunddomare, uppfödare och lärare vid Grans naturbruksskola, varnar folk för att köpa en "blandis" exempelvis på nätet. - Vissa blandningar leder till kvalificerat djurplågeri eller att man skapar farliga hundar, hävdar Nilsson.

Kurt Nilsson är väl medveten om att det kan vara känsligt att kritisera företeelsen blandrashundar; människor känner sig lätt personligen påhoppade om man överhuvud taget säger något ont om deras hundar. Men han menar att en varning för "blandisar" är på sin plats, att köpa en blandrashund är som att spela på lotteri: man kan vinna en högvinst, men det är mest nitlotter. När du köper en rashund däremot får du något av en varudeklaration.

Specialister
Det är inte för inte som vi människor med utgångspunkt i vargen har skapat olika raser för olika funktioner, olika förutsättningar att fungera i ett visst arbete, förklarar hundläraren pedagogiskt.

- Utvecklingen av raser, eller egentligen lokala varianter, började för 100 000 år sedan. Vi har skapat specialister inom olika arbetsområden, ingen art har så många varianter som hund, säger Nilsson och påpekar att en tiger och en tamkatt har större likheter än exempelvis en chihuahua och en engelsk bulldogg, greyhound eller jämthund.

Ändå är tiger och katt olika arter av kattdjur, medan samtliga hundraser tillhör samma art trots den stora variationen.

- Vi måste komma ihåg att när vi korsar två olika raser, så får vi med egenskaper från båda dessa. Om det är stor skillnad anatomiskt och/eller mentalt kan det bli helt fel, till exempel om blandningen har olika steglängd fram och bak.

Katastrof
- Eftersom olika mentalitet krävs för olika arbeten kan det bli en formlig katastrof med vissa blandningar. Exempelvis en följsam vek ras som har snabba reaktioner, typ border collie, korsad med en självständig hård ras som newfoundlandshund. Jag hävdar att vissa blandningar leder till kvalificerat djurplågeri.

Kurt Nilsson säger att man i annonser om valpar av blandras ofta ser formuleringar som "lyckad kombination" och "säljes efter SKK:s regler".

- Men hur kan man veta att det är en lyckad kombination när det handlar om valpar?! Och vad beträffar Svenska Kennelklubbens regler får man alls inte föda upp eller sälja hundar av blandras. Det enda man kan hänvisa till i SKK:s regler är att valparna måste vara minst 8 veckor, veterinärbesiktade, id-märkta och vaccinerade.

Falsk marknadsföring
Det här kan man kalla falsk marknadsföring, folk blir lurade, menar Nilsson och nämner att ägare till blandrashundar ibland efterfrågar utställningar där dessa får delta.

- Men vad är det då man ska bedöma - sundhet, "trevlig", "rar"? frågar sig Kurt Nilsson, allrounddomare som regelbundet dömer hundar över hela världen.

Han förklarar att varje ras har en standard som domaren dömer efter. Där anges vad som gäller för rasen: bakgrund, ändamål, uppförande/karaktär, anatomi/exteriör, päls, färg, storlek/vikt, fel och diskvalificerande fel.

Överdrifter
Men är det inte så att många rashundar är osunda och har en mängd defekter? Visst finns det raser med överdrifter som kan påverka hundarnas välbefinnande, till exempel engelsk bulldog, medger Kurt Nilsson. Men dessa defekter jobbar man inom hundorganisationerna och bland domarna aktivt med för att få bort.

Härom året diskuterades farliga så kallade kamphundar intensivt. Det fanns politiker som tyckte att det krävdes strängare regler i Sverige, kanske borde vi rent av följa Danmarks väg och förbjuda amerikansk staffordshire terrier (amstaff), ovtjarka med flera (13 olika hundraser och korsningar är förbjudna i Danmark).

Ägarproblem
Kurt Nilsson tror i likhet med SKK inte på förbud mot vissa raser:

- Farliga hundar är oftast inte ett hundproblem, utan ett ägarproblem. Alltför många väljer fel ras och vill inte jobba med sin hund. En del människor borde nöja sig med porslinshund. Statistiken visar att golden retriever är den ras som oftast biter människor, men det skulle väl aldrig falla någon in att föreslå förbud mot golden, en av Sveriges allra populäraste raser, säger Kurt Nilsson och påpekar att det alltid finns risker förenade med att en hundras hastigt blir väldigt populär.

En risk är att oseriösa uppfödare vill skära pipor i vassen. För närvarande finns det många osunda chihuahuor.

Källa: Piteå-Tidningen

Foto: Sofia Wellborg

Annons:
Fjordell
2012-03-07, 14:59
#1

Jag finner detta väldigt intressant då han är min gamla lärare. Mycket klok, och jag ser verkligen upp till honom. Han har dessutom bedömt min gosse på en utställning förra året. Glad

Grodan
2012-03-07, 15:02
#2

Super! Äntligen! Underbart! FlörtSkrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Lamina
2012-03-07, 15:04
#3

Mycket intressant artikel må jag säga. Glad

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Fjordell
2012-03-07, 15:05
#4

#2 Eller hur? Glad Det går inte att argumentera med denne man, han har bara rätt i allt han säger. Han är verkligen en person jag ser upp till, underbar lärare, underbar uppfödare och domare!

Grodan
2012-03-07, 15:31
#5

#4 haha, jag är själv lite rasnörd och han har formulerat sig så bra och har tänkvärda argument.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Chilli10
2012-03-09, 12:15
#6

Väldigt intressant läsning! :)

Annons:
kerstinjo
2012-05-20, 11:01
#7

Otroligt bra artikel, för det är helt vansinnigt att medvetet blanda två raser, som har mentaliteter som krockar med varandra. Det kan vara en tickande bomb!

 Kerstin 

 

Fjordell
2012-05-20, 13:21
#8

#7 Håller med. Visst, nog finns det mer genomtänkta blandningar, men majoriteten är "tjuvparningar" eller enbart för att uppfödaren vill ha en valp efter sin underbara hund, och parar därmed hunden (oftast) med första bästa "snälla" hund. Jag tycker ju att om man ska syssla med avel, renrasig eller blandrasavel, så ska man ha de grundläggande kunskaper som behövs, och därmed veta mycket om hundarnas mentaliteter och huruvida de krockar med varandra eller ej.

Många som parar sina hundar tänker inte särskilt långt, utan mer söt hund + söt hund = söta valpar…

Korkat och oansvarigt!

Lockwood
2012-05-21, 08:08
#9

WOW! Dunderbra artikel

Lars K
2012-09-06, 20:38
#10

En usel artikel!!!

Blandrashundar är de populäste hundarna i Sverige - och av goda skäl.

Deras hussar och mattar förstår något som Kurt Nilsson inte begriper - att blandrashundar är friskare och vitalare. Skulle blandrashundar få "olika steglängder fram och bak"? Och varför skulle det få "katastrofala följder" att korsa en ras med "vekt lynne" med en "självständig, hård" ras? Värre svammel än detta får man leta länge efter!

Majoriteten av Sveriges hundägare struntar blankt i Nilssons och SKK:s åsikter. Och med rätta !!

SKK, Kurt Nilsson, och deras gelikar lever kvar i en tid där alla hundar måste ha stamtavla för att accepteras. I den världen kan rasfanatikerna stanna kvar så länge de vill. Majoriteten av Sveriges hundägare struntar blankt i SSK:s och Kurt Nilssons åsikter. Och med rätta !!!

Fjordell
2012-09-06, 21:21
#11

#10 Kurt har mycket rätt i det han säger. Jag personligen är inte emot blandrashundar, jag har två själv. Blandrashundar kan mycket riktigt vara friskare rent generellt, än vad många rashundar är, men det kan man inte riktigt dokumentera med okänd bakgrund, eller hur? Så man vet ju inte vilka sjukdomar hunden bär på, om man inte tar reda på allt detta, och det kan jag slå vad om att majoriteten inte gör.

Jag stöttar all seriös avel, och det blir inte automatiskt enbart renrasig avel. Men jag tror inte ens du kan förneka att blandrasaveln i Sverige är oerhört ansvarslös och gör mer skada än nytta! Det är inte bra för någon hund att avlas med vilken annan hund som helst, utan att man har koll på hundens både fysiska och mentala hälsa.

Som sagt, jag är inte emot all blandrasavel, men dessa Svenssons som går runt och parar en amstaff/rottis/shitbull med en annan shitbull, bara för att få fram hundar med ett visst utseende… Utan att alls tänka på hur den mentala biten för dessa hundar kommer att bli, och vilka ägare valparna kommer att få för 3000:-/individ.

Seriös blandrasavel kan mycket väl ge oss en ny helt underbar ras, men de flesta som avlar på blandraser har varken syftet eller kunskapen till detta.

Lamina
2012-09-06, 22:03
#12

#10 "Och varför skulle det få "katastrofala följder" att korsa en ras med "vekt lynne" med en "självständig, hård" ras? Värre svammel än detta får man leta länge efter!"

Så du menar på fullaste allvar att det skulle vara en bra ide? Det kan jag vittna om att det inte är. Jag har sett vad som händer om man parar en hund med "vekt lynne" med en väldigt "självständig, hård" hund. (Nu skedde parningen visserligen inom samma ras, och avkomman är renrasig och reggad i SKK. Men iaf.) En av valparna ur den kullen bor hemma hos mins föräldrar. Och han är på gränsen till farligt, ett nervvrak som lätt kan slå över och bli aggro. Hos en ägare med mindre kunskap hade han säkert redan gjort det och blivit avlivad. Men det är väl bara trams att det har något med den rent ut sagt idiotiska parningen att göra..?

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Jenna_Nord
2012-09-06, 23:17
#13

Stoppa all blandrasavel som den är idag. Förbjud det.
Sätt krav/lag på att alla individer SKA ha stamtavla.
Börja avla blandraser på de renraser som redan har stamtavla.

Enda vettiga lösninger tycker jag, som tycker att ALLA hundar är fina på sitt sätt. :)

Mvh Jenna

Annons:
[Madlene]
2012-09-07, 11:41
#14

#13 "Börja avla blandraser på de renraser som redan har stamtavla"

Och varför skulle det vara bra?

Jenna_Nord
2012-09-07, 11:50
#15

#14
För att folk vill ha annat än de renraser som finns. Märks inte det?

Så om man istället blandar med de som har stamtavla så kan man garantera att man fortsätter att avla på friska raser.

Finns väl inget som säger att man kan fortsätta renrasaveln för det.

Mvh Jenna

[Madlene]
2012-09-07, 12:57
#16

#15 Faktiskt inte, folk ser det säkert som enklare att ringa ett samtal över blocket och komma och hämta hunden för en billig peng. Tror inte det är för att någon vill ha en specifik blandras. Men då är du för blandraser, om du vill att renrasiga ska avlas med blandraser. Folk vill ju faktiskt stoppa blandrasaveln rakt av.

"Finns väl inget som säger att man kan fortsätta renrasaveln för det."

Nej, men att blanda en renrasig med en blandras är knäppt enligt mig, då blir de bara fler blandraser.

Fjordell
2012-09-07, 13:02
#17

#16 Hon menar ju på att man ska avla på enbart hundar med stamtavla. Alltså rashund + rashund. Då kan man få fram nya intressanta kombinationer, plus att man har koll på bakgrunden. Det är ju trots allt så man får fram nya raser.

[Madlene]
2012-09-07, 13:25
#18

#17 Aha nu hänger jag med.

Men som hon skrev innan "Börja avla blandraser på de renraser som redan har stamtavla"

Då är hon ju FÖR blandraser, fast hon vill förbjuda det.

Fjordell
2012-09-07, 13:42
#19

#18 Det kan jag inte säga något om, men jag tolkar det som att hon vill förbjuda avel bland blandrashundar, men inte blandning av olika raser med stamtavlor. Detta pågrund av att man ska kunna se bland annat hundarnas hälsohistorik.

[Madlene]
2012-09-07, 14:35
#20

#19 Så tolkar jag också det nu när jag förstod de rätt :)

Men ser ingen mening med att para två renrasiga hundar då de logiskt blir blandras avkommor.

Annons:
Jenna_Nord
2012-09-07, 14:47
#21

Haha då ska jag försöka förklara om jag kan x)

Alltså att jag tycker att man ska få avla på hundar hur man vill (så länge dom är friska givetvis).

Till exempel att man gör såhär att man förbjuder all blandrasavel som den är idag.
Men man tillåter att blanda olika renrasiga hundar för att ha en bra bakgrund till alla hundar. Om man blandar två olika renrasiga hundar med stamtavla, tex en labbe med en golden, då får valparna något annat. Inte stamtavla, utan någon form av härstammningsbevis så att man kan fortsätta att avla på dom, och ändå veta hur bakgrunden ser ut.

Parar man två renrasiga hundar så får dom valparna fortfarande stamtavla som vanligt :)

På så sätt får man ju  koll på ALL avel. Både blandrasaveln och renrasaveln. Och om Fiffi och Fido (låt oss säga att dom heter de:P) "råkar" paras, så är det ingen större fara egentligen. Valparna får härstamningsbevis. Som ägare kan man då säga till valpköparna att föräldrarna inte egentligen var avelsmaterial och valpköparna får dessutom ett härstammningsbevis själva och kan kolla upp alla släktingar och därefter bestämma sig för om man vill avla på sin hund. Istället för att valparna säljs och sen fortsätter man avla på dom utan att man vet något.

Hoppas jag gjorde mig mer förstodd! :)

Mvh Jenna

[Madlene]
2012-09-07, 15:51
#22

#21 Jag förstår dig men även om det finns ett hemma skrivet bevis utan stamtavla, så räknas de som blandraser. Och nu tog du två hundar som ser relativt lika ut, ska en Amstaff ägare och en Golden ägare tänka så, eller en Rottis ägare och en New foundland ägare? De är kanske inte den bästa blandningen. Men båda individer är friska. Det funkar bara inte.

Sen ser du inte problemet i det du skrev,

"Och om Fiffi och Fido (låt oss säga att dom heter de:P) "råkar" paras, så är det ingen större fara egentligen. Valparna får härstamningsbevis. Som ägare kan man då säga till valpköparna att föräldrarna inte egentligen var avelsmaterial och valpköparna får dessutom ett härstammningsbevis själva och kan kolla upp alla släktingar och därefter bestämma sig för om man vill avla på sin hund"

Det är såhär det börja isåfall. En hund som levt i en familj i några år, och anses "avel-duglig" för att den är ju så snäll och söt och skulle få så underbara valpar, ingen hälsotester görs etc. Valparna blir till, och så fortsätter det, I slutändan har ingen koll på hälsohistoriken och de avlas på dåliga hundar. Förstår du hur jag menar?

Jenna_Nord
2012-09-07, 16:50
#23

#22
Det ska ju inte vara hemmaskrivit, utan ska registreras och fungera precis som riktiga stamtavlor.

Jag förstår hur du menar.  Men det är ju det jag menar att alla hundar SKA hälsotestas osv. Även blandraser. Alltså att det blir samma regler för alla, blandras eller renrasig. Hålla koll på all avel. Och den aveln som är oseriös och dom som inte registrerar sina kullar, det blir helt enkelt förbjudet att äga och köpa en sådan hund.

Även de som är seriösa och testar sina blandraser, har ju ingen aning om hur de bakre leden ser ut. Därför kan det ändå gå snett.

Visst krävs det mycket för att det ska fungera, men de är det enda som hade varit en bra lösning, tycker jag.

Mvh Jenna

Kalli
2012-09-08, 00:15
#24

#10: Är det inte dags för blandrasivrarna att sluta sprida den myten? Alternativt berätta hela sanningen nämligen att den bara stämmer när det gäller första generations blandraser och mellan två raser med olika rasbundna sjukdomar. En blandras bli inte atomatiskt frisk bara för att det är en blandras och det speglar sig också i försäkringsbolagens premiegrupper där blandraser generellt sett ligger någonstans i mitten. Alltså är bästa stättet att få en frisk hund fortfarande att skaffa en frisk ras och/eller där det testats för rasbundna sjukdomar.

Och med tanke på att detta är Amstaff i fokus kan jag upplysa dig om att det finns en hel massa Amstaffblandningar med bland annat HD/AD problem, Demodex och Allergier.

vallhund
2012-09-08, 04:45
#25

# 17

Riktigt så enkelt är det inte, man måste ha en pool av hundar som man börjar med. Allt måste noga bokföras, samt att man måste ha avsättning för avkomman som ej duger att avla vidare på.

Det tar många generationer o kostar blod svett o tårar + lite till.

Starcastle har beskrivit det när det gäller silkens.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

[Madlene]
2012-09-08, 09:39
#26

#24 Det finns även tavle ASTn som har problem med höfter etc.

Fjordell
2012-09-08, 15:36
#27

#25 Givetvis, men i grund och botten är det ju en sammanföring av olika raser, eller hur? Man tar ju inte alltid upp allt i minsta detalj, då skulle det ta en himla tid.

Annons:
Labolina_73
2012-11-14, 17:05
#28

putt

Driva
2013-02-09, 12:38
#29

Kan någon visa något bevis på att blandrashundar friskare än rashundar? 

En sak som jag tycker visar motsatsen för min del är att försäkringen för min blandras är väldigt mycket högre än för min renrasiga hund. 
Min blandras har bara veterinärförskring och premien är 3500 kr/år. Min  ras hund har samma veterinärförsäkring, liv + användsbarhets försäkring och den ligger på 3200 kr. 

Försäkringsbolagen lägger ju preimerna efter erfarenheter över hur "sjuka"/skadade de olika  typerna av hundarna blir. Och därav lär det finnas ett skäl till att blandras hundar har en hög premie.

Självklart finns det raser som är sjukare än blandrashundar, men jag har svårt att tro att om man tar de raser som har en bra hälso-avel. Att de skulle vara sjukare än blandras hundar…

Besök min blogg: http://bumpi.se

db-2
2013-02-09, 12:43
#30

#29

Beror nog väldigt mycket på försäkringsbolag. För mig är det tvärtom. Min renras (som är en frisk ras - Finsk lapphund) är dyrare än min blandras.

Kalli
2013-02-09, 18:07
#31

Generellt brukar blandraser ligga någonstans i mitten bland premiegrupperna, det finns alltså renraser som är både dyrare och billigare att försäkra än en blandras.

Tror jag betalar runt 4.500 för båda mina blandraser tillsammans och tycker det är rätt billigt.

felzena
2013-03-27, 21:24
#32

Jag är emot en del utav blandrasaveln - min-söta-och-fina-hunds-aveln. Det vill säga att man enbart avlar på sin hund för att den är söt och fin eller att man vill ha en valp efter sin hund. Man har överhuvudtaget inget mål med aveln. Det tycker jag är helt fel för det finns en hel drös söta småhundsblandningar och underbara blandrasvalpar på blocket som väntar på nya hem. Den blandrasaveln jag är för är prestationsaveln. Det förekommer ofta när det gäller draghundar och jakthundar. Man har alltså ett mål med sin avel att försöka få fram bra hundar till ett speciellt ändamål. Självklart ska föräldradjuren har genomgått alla nödvändiga hälsotestad och var ett bra avelsmaterial. Det där med att blandrashundar ska vara friskare än renrasiga tror jag inte alls på. Varför folk har fått för sig det är nog att renrasiga hundar oftare gör hälsotester än blandraser.

Värd på jakthundar Medarbetare på hundar
~Ju mer man ser av människorna, desto mer uppskattar man sin hund~

Tedoft
2013-04-03, 12:44
#33

Vi har en renrasig Amstaff och en Rottweilerblandning. Vi har båda försäkrade i samma bolag.
Amstaffen är betydligt dyrare i försäkring för oss, och bolagets motivering till detta var just att blandrashundar generellt sett håller sig mycket friskare än renrasiga hundar.

Kan inte inavel vara ett problem? Sverige är ju inte ett gigantiskt land och av vissa hundraser finns det ju inte så många i landet.

Edit:
Dessutom har jag lite svårt att förstå denna fördom mot blandraser som förekommer hos så många; tävlings- och utställningsmänniskor, domare, klubbar och föreningar och andra förståsigpåare, som ser ner på blandraser.
För faktum är: de hundar vi idag kallar för "renrasiga" - hur tror ni att de kom till?
Exakt. Genom att blanda raser med varandra.

vallhund
2013-04-03, 13:05
#34

#33 Läs om läs rätt! Att din AST är dyrare än en blandis beror förmodligen på att just AST ligger högt pga hud/allergi problem, samt en del fel på armbågar/framben samt HD.

Kollar du på försäkringsbolagens statistik så ligger blandisar just i mellanläget, dvs det finns lika många renrasiga hundar som är friskare än blandisar som det finns de som är sjukare. tror du på allvar att en hund som är en blandis mellan två HD/ataxi/ED/Demodex etc hundar skulle vara friskare bara för att de var blandisar?

Sverige är inte isolerat, det pågår internationellt avelsutbyte, speciellt inom numerärt små raser, samt raser med liten genpool oavsett om dess numerär är stor.

Du kan ju fråga din färsäkringsnasare vad du skulle få betala i avels försäkring (inklusive kejsarsnitt) för en vavva/vavva kombination efter oreggade föräldrar. Oreggad = blandras.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Annons:
Fjordell
2013-04-03, 13:24
#35

#33 Din motivering håller inte. Det är inte alla som försäkrar sina blandrashundar, och det går inte att kartlägga problemen hos blandrashundar eftersom information om dem inte finns att tillgå. Sedan är det väldigt få ägare av blandrashundar som överhuvudtaget testar sina hundar för diverse sjukdomar och problem. Är din blandrashund röntgad?

Sedan kan man inte påstå att blandraser överlag är friskare eftersom det finns blandningar som är helt okej, medan andra är katastrofala, både mentalt och fysiskt sett. Alla raser har olika behov, och blandar man dessa hur som helst så är det sällan något som visar sig vara positivt då dessa ofta krockar med varandra, vilket leder till en förvirrad och instabil individ. Det går exempelvis inte ens att jämföra en svensk-/finsk lapphundsblandning med en rottweiler/amstaffblandning med varandra.

Tedoft
2013-04-03, 13:53
#36

#34:
Vad är det jag ska läsa om? Det enda jag sa är hur priserna ligger för min egen del med mina egna hundar. Och jag är tämligen övertygad om att jag har "läst rätt" på mitt eget försäkringsbrev…

Jag köper dock ditt argument då det gäller aveln. Jag undrade mest, jag har ingen som helst kunskap på området.

Skulle motiveringen vara felaktig för att inte alla försäkrar sina hundar? Jag förstår inte…

#35
Det är inte "min" motivering. Det var vad försäkringsbolaget sa till mig.
Och ja - min blandras har genomgått exakt samma procedurer som s.k renrasiga hundar gör.

Jag hoppas du inte tolkade mitt inlägg som att jag har en rottweiler/amstaffblandning? Så är inte fallet.

vallhund
2013-04-03, 15:17
#37

Återkom när du har ett statistiskt underlag som innefattar mer än dina två hundar.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

shaneekung
2013-04-03, 15:19
#38

Vad är problemet med blandraser egentligen? Så länge uppfödaren gillar kombinationen och tar fram sunda och friska hundar så ser jag inte ett problem.

Vad är det som gör så många hundar dugliga till avel idag? Nu för tiden handlar aveln nästan bara om att ta fram fina djur som går att sälja. Jag ser inte många uppfödare längre som behåller valpar ur sina kullar. Så nu undrar jag varför man inte gör det? För man tar väl valpar på sin hund för att man tror på hunden. Och man tror att  hunden kan producera valpar som tillför hundvärlden något bra.

Och en blandras kan vara minst lika frisk som en renrasig om aveln går till på rätt sätt. Hade jag varit uppfödare hade jag gjort en kombination som jag tror på. Och hade sett till så att jag kan kan behålla alla eller haft avelsrätt på dom valparna i framtiden om dom visar sig vara något extra.

Tedoft
2013-04-03, 15:21
#39

#37

Ont i tårna?

vallhund
2013-04-03, 15:31
#40

#39 Inte i mina o inte hundarnas heller. O andra sidan sysslar jag enbart med arbetande hundar, men  då o då får en behövande hund flytta in, oavsett ras/blandras, om den passar i flocken.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Mantissa
2013-04-09, 18:16
#41

#33 Du är en av de som gynnas av blandrasgruppen som den ser ut idag i försäkringsgrupperna. Har själv suttit med på möte på ett större försäkringsbolag där det diskuterades om dessa "rottiskorsningar" mfl skulle få en ny premiegrupp, typ "blandras 2" alt räknas som den ras i korsningen som ligger högst i rasgrupp (troligast blir det detta) pga av att de är så mycket dyrare för försäkringsbolagen mot för tex blandraser av jakttyp (typ jämte/stövare och sånna). Det ligger nog inte långt borta.

#0 bra artikel, halkade in här på ett bananskal😉

Annons:
Tedoft
2013-04-09, 23:31
#42

#41

Jag är inte säker på att jag förstår dig rätt? Min rottisblandning är den billiga av dem. Eller menar du att de förmodligen kommer att bli dyrare att försäkra?

*osäker*

Mantissa
2013-04-10, 06:56
#43

#42 Ja troligast ändras reglerna så han får rottispremie= den dyraste. Det lutar åt det men inget är klart vad jag hört. Kan hända att du klarar dig också och det bara blir hundar som försäkras in efter ändringen som berörs.

Tedoft
2013-04-10, 10:49
#44

#43 Okej, tack för det.
Fast det kvittar vad det kostar. Hon är värd varenda öre 🙂

Mantissa
2013-04-10, 10:54
#45

#44 absolut

elli-kleo
2013-04-17, 09:36
#46

Men alla blandisar behöver ju inte vara dåliga kombinationer eller? Har själv sett många "fina" blandisar dock så vet jag inte hur det påverkat deras hälsa eller psyke… Men mycket intressant artikel och kloka ord. Om man skaffar en renrasig hund vet man lite mer vad man får än om man köper en blandis. Dock om man är väldigt insatt inom avel och korsningar kan man säkert finna en bra blandis också eller har jag fel?

- Medarbetare på Fälttävlan ifokus

vallhund
2013-04-17, 10:52
#47

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

elli-kleo
2013-04-17, 13:41
#48

#47 jag vet mycket väl att det finns många oseriösa uppfödare båda bland blandisar och renrasiga. Att många hundar hamnar fel.

- Medarbetare på Fälttävlan ifokus

Annons:
vallhund
2013-06-16, 02:44
hund_katt
2013-07-23, 16:42
#50

bra artikel. läste inte hela… är lite lat.. hehe… men jag håller med. såg en artikel på blocket, 'vorsteh, BC, labbe och schäfer tror jag det var… är inte hundra på att det var labbe, men fyra raser, vorsteh, BC och schäfer är jag hundra på.

jag visade mamma denna annons, hon sa att det kan lätt bli 'mordvapen' av denna blandning. vorsteh är ju sådan 'burhund' som man tränade att jaga katter med när det var 'slut' på vilt, och är en hund som man aldrig (finns väl undantag) ska ha som sällskaps hund. BC behöver mycket motion och mental stimulans, och kan bli aggressiv om den inte får det den behöver. schäfer-blandningar blir ofta 'reserverade', vilket inte är så bra på en sådan hund. var något mer hon sa men kommer inte ihåg. har dåligt minne…

Black Veil Brides ~ Slipknot ~ Three Days Grace ~ Falling in Reverse

[Borttaget]
[Borttaget]
2013-07-23, 16:54
#51

Inlägget är borttaget

Kalli
2013-07-25, 12:03
#52

#50: Alltså va? Du har nog fått något alldeles om bakfoten. Vorsteh är stående fågelhund, om än med viss skärpa, som självklart mår bäst om de får jaga men de är alldeles utmärkta sällskapshundar vid sidan om.

hund_katt
2013-07-25, 12:09
#53

min mamma sa att de är definitivt inga sällskaps hundar även om de får jaga, och kan bara hugga när som… men min mamma tror att hon vet saker hon inte vet… eller för att få mig att inte gilla rasen osv… hmm..

Black Veil Brides ~ Slipknot ~ Three Days Grace ~ Falling in Reverse

Kalli
2013-07-25, 14:29
#54

#53: Så är nog fallet för några monsterhundar som hugger när som helst är de då rakt inte (även om det säkerligen finns dåliga exemplar även inom denna ras). Är uppvuxen med vorsteh och har också träffat X antal individer utan att bli biten i alla fall.

Cathrine77
2013-07-25, 23:27
#55

Jag har inte orkat läsa alla era inlägg men lite off topic så jag ska berätta lite om vår blandras tik.

Hon är efter en korsning av Vorster Bordercollie,sas det men vid släktledsbevis som skickades hem fanns även labbe,rieserschnauzer,schäfer och bouvier och någon LH-mix??vilket uppf inte sa något om.

hon är otroligt nervös och är en tickande bomb som vi inte vet hur vi ska stimulera,hon blir aldrig trött.

hon har även gjort utfall mot min bror och svärfar,ena stunden viftar hon på svansen och i nästa biter hon.

Så jag tycker nog att bladrasaveln har spårat ur.

Mycket intressant artikel iaf!

Annons:
vallhund
2013-07-26, 00:42
#56

#55 Blandrasproduktion har väl aldrig varit på rätt spår, annat än prestationsaveln.

Vem har utfärdat släktledsbevis o vem har skickat det? Man kan i stort sett aldrig veta vilka raser som ingår i en blandis. Visserligen kan man göra DNA test, men eftersom alla rasers DNA profil är kartlagda så säger dessa test inte så mycket.

Hur stimulerar ni hunden? Ytterst få hundar, speciellt de med arbetande hundar i släkten blir trötta utav motion. Ju mer motion, desto mer kräver de. Spår är en väldigt bra sysselsättning för hundar, finns nog inte mycket som slår det vad gäller att få hunden att använda sin hjärna. O glöm inte passivitetsträningen! Att en hund viftar på svansen betyder inte att den är nöjd o glad, den kan vara irriterad, ledsen, arg osv. Hundar är duktiga på att läsa av vårt kroppsspråk, tyvärr är vi inte lika duktiga på att läsa deras.

Nu säger jag ingenting om din hund, jag vet ju öht inte hur den är o hur ni stimulerar den. Men andra kanske läser o kan få lite lite matnyttiga tips.
http://www.asashundar.se                                          
http://www.dogma.nu/Aartiklar
http://www3.shellkonto.se/lollo/dogsiteartiklar.htm

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

tezzla
2013-07-28, 10:57
#57

jag orkar inte läsa igenom alla inlägg men

* blandraser är ej friskare, det finns många sjuka blandraser både fysiskt och psykiskt, det är en gammal myt, de rasburna sjukdomarna kmr upp förr eller senare i sådan avel

bara för att uppf anser att det är en "bra" kombo så behöver inte valparna  blir det, det korsas raser med olika egenskaper hit och dit, i vilket syfte, till vilken nytta? testas då alla rasburna sjukdomar innan parning? röntgar blandrasuppf sina hundars höfter/armbågar? kollar ataxia? de flesta nöjer sig med ett vanligt bespapper med ua som inte säger något om hunden, hur ska man veta att blandraser är friskare när tester sällan görs? bara för att hunden verkar frisk betyder inte att den är det!

sjklart är inget svart eller vitt, men det är vårt ansvar att kolla vad vi köper, sålännge folk stödjer oseriös avel så kmr det löna sig att avla på allt, jag önskar folk hade mer krav på sitt hundköp, det är värt att vänta och bet för valp efter friska föräldrar, jag kmr aldrig gilla/stödja bandrasavel, det fnns redan så många raser att välja mellan och det finns bra kombos av raser, det gäller bara att veta vad man har för krav och sen ta sig tid och leta, kontakta kennlar och åka på massa studiebesök, inte bara köpa "första bästa".

det är en sak att äga en blandras och ge den ett fint hem, men man behöver inte sätta oskyldiga valpar till världen, som ofta hamnar i fel händer eller blir en sk blockethund

Olga RW
2013-08-08, 20:59
#58

http://www.mitti.se/?p=52317

"Amstaffvalpar blir offer för cynisk avel
Amstafftiken och hennes valpar hittades övergivna i ett hus. Det är ett av flera fall av där amstaff-valpar fötts upp i misär.
– Blandningar med amstaff har blivit slit-och-slänghundar, säger Jessica Kallin på Hundstallet."

Hur kan man stödja detta?! 🤐

__________________________________________
PL & SE UCH Wood Forest An EZ Perfect Ten "Tenny"
KBH JV-08 Amazing Dragoness Blue Florida "Ami"
FI & SE UCH Stand Strong Back In Business "Fjant"
FI & SE UCH Basic Blue Angel Eyes "Lillan"
FI & SE UCH Basic Blue All Sparks "Sparky"
Basic Blue Axess To Fame "Maya"
SE & FI UCH Kendi HaGa Zanavykas "Kendi"

Cazzos
2013-08-13, 18:09
#59

Stamtavlor är bara papper i mina ögon. Gör man alla tester som krävs på både tiken och hanhunden och det ser bra ut, oavsett ras eller blandras, analyserar mentaliteten m.m., då ser jag inga problem att blandrasavla. Men tyvärr är blandrasaveln idag väldigt oseriös, om den ens ska få kallas seriös av något slag, så det är många som säger tvärt nej.


vallhund
2013-08-13, 19:18
#60

#59 Själv föredrar jag renrasiga hundar med stamtavla när jag köper valp, jag vill kunna se vad det finns för andra hundar bakom o i sidled osv mer än bara föräldrarnas AD/HD, BPH/MH samt ev andra rasbundna undersökningar som bör göras på avelsdjur o som dokumenterats på hela tjocka släkten.

Dessutom vill jag veta om valpen kan komma att passa till det jag vill syssla med, t ex bruks, vallning, vattenapportering, olika slags jakt etc.. Om jag var intresserad av drag hade jag kunnat tänka mig en blandis, eftersom många polarhundsblandisar har ännu bättre dokumentation än SKK reggade hundar. Sen finns det andra stambokförande register som t ex ISDS o JRT of GB.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Cazzos
2013-08-14, 13:09
#61

#60 Absolut, stamtavlor är jättebra dokumentering på hundens hälsa (som du skriver, vilka hundar valpen härstammar från, vilken kennel osv, det kan ge en liten indikation på valpens hälsa om kenneln har ett gott rykte m.m., jag hoppas att du förstår vad jag menar), men jag menar att stamtavlor inte är allt. Man går ju hellre efter hunden som individ än vad som står på ett papper.

Kanske lite OT men undrar en sak angående AD/HD, om det är 0 eller 1, är det bara risken för att hunden ska utveckla AD/HD i framtiden eller är det en garanti?


vallhund
2013-08-15, 01:16
#62

Ad o HD är dysplasier, dvs förändringar som finns hos hunden Armbåge skall vara 0 o Höfterna skall vara A e B, för att vara helt bra. Hundar med dysplasier bör inte gå i avel.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Annons:
Cazzos
2013-08-15, 14:45
#63

#62 Ja jag vet vilka grader det finns av AD/HD och vad de betyder, men undrade mer om dessa grader är en garanti på att hunden inte kommer att utveckla dysplasi, eller att om hunden är 1 och A så är det bara risken. Dvs att risken finns där men är väldigt liten (om det är 1 och A).


Olga RW
2013-08-15, 16:15
#64

#63 ED 1 är lindriga pålagringar, 0 är däremot UA. Ta gärna en titt på graderingarna och vad de betyder igen.

__________________________________________
PL & SE UCH Wood Forest An EZ Perfect Ten "Tenny"
KBH JV-08 Amazing Dragoness Blue Florida "Ami"
FI & SE UCH Stand Strong Back In Business "Fjant"
FI & SE UCH Basic Blue Angel Eyes "Lillan"
FI & SE UCH Basic Blue All Sparks "Sparky"
Basic Blue Axess To Fame "Maya"
SE & FI UCH Kendi HaGa Zanavykas "Kendi"

Bonaaah
2013-08-26, 18:09
#65

Jag blev lite chockad i början för det lät som att Nilsson försökte säga att blandraser var dåliga. Personligen tycker jag att ja man inte ska vara så besatt av hur hunden ser ut! Tänk hur lågt människan har sjunkit tack vare våran kräsenhet av utseénde (utställningar). Självklart ska man vara försiktig med vad för hund man väljer/köper, man kollar ju på personligheten.

MEN, ska man sluta att adoptera? Sluta att faktiskt hjälpa andra hundar? Och istället föda MER och MER renrasiga som till slut inte själva hittar hem? De här hundarna som är "blandisar"(vet ej om han menar gatublandning) har säkert förfäder eller en farmor eller farfar som är renrasiga men som kanske övergavs. Då är det ju självklart att en övergiven hona t.ex. får valpar med en annan ras och så fortsätter det vidare. 

Har man en "gatublandning" (Observera att det är skillnad på gatublandning och vanlig blandras) så ska man självklart fundera ordentligt på om man ska avla på den eller inte för att då har man ju ingen aning om vad dens föräldrar har för gener eller problem som kan föras vidare. När det gäller Gatublandingar så skulle jag aldrig avla på en sådan hund.

Min poäng är att jag tycker det är fel att tilltala människor att köpa renrasiga som själva har problem i själva rasen!

vallhund
2013-08-27, 01:04
#66

#65 Vad har importerade gatublandisar med inhemska blandisar att göra? Blandrasivrare verkar tro att alla som inte är det bara är intresserade av utseende o ränner på hundutställningar stup i kvarten. När man köper en 8 veckors vappe så kan man inte utläsa speciellt mycket om hur dennes personlighet kommer att utvecklas till som vuxen.
Vad har adoptioner med något att göra?

Förklara gärna dessa meningar:

"Och istället föda MER och MER renrasiga som till slut inte själva hittar hem?"

"Min poäng är att jag tycker det är fel att tilltala människor att köpa renrasiga som själva har problem i själva rasen!"

För mig är dom obegripliga.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

tezzla
2013-08-27, 10:18
#67

Grejen är ju att de med blandraser har nog inte så mycket större koll vad det är i sina hundar, vilka eller hur många raser, så det är nog inte så stor skillnad på en blandrastyp av amstaff och staffe här i sv eller en import gatuhund från ex irland.

och man kan äga/föda renrasigt utan att bara ha fokus på utseende, jag köpte en renrasig hund som sällskap för 12 000, skulle eller hade aldrig ställt ut i hela mitt liv, men vi provade på och gör det ibland för kul, det är bra träning, passivitet, kontakt, miljö/socialt, man får ut mycket på en dag i och utanför ringen

Olga RW
2013-08-27, 11:55
#68

Att det finns kända sjukdomar hos renrasiga hundar är för att man följer upp vad som föds och utvärderar populationen. Alla raser har någon form av bekämpningsprogram alt. rasspecifika avelsstrategier för att hålla koll på rasens hälsa och motverka sjukdomar.

Hur många blandrasuppfödare och ägare av blandraser har koll på ens 5 generationer bakåt, inkl. syskon/halvsyskon etc.?

Och personligen tycker jag att man absolut ska sluta adoptera gatuhundar med högst tvivelaktig bakgrund, från länder där smittspridningen är utom kontroll. Det har kommit nog mycket med smittsamma sjukdomar till Sverige tack vare dessa adoptioner. Bättre att skänka pengar till hjälporganisationer som kan göra skillnad för dessa hundar på plats!

__________________________________________
PL & SE UCH Wood Forest An EZ Perfect Ten "Tenny"
KBH JV-08 Amazing Dragoness Blue Florida "Ami"
FI & SE UCH Stand Strong Back In Business "Fjant"
FI & SE UCH Basic Blue Angel Eyes "Lillan"
FI & SE UCH Basic Blue All Sparks "Sparky"
Basic Blue Axess To Fame "Maya"
SE & FI UCH Kendi HaGa Zanavykas "Kendi"

Kalli
2013-08-27, 18:57
#69

#68: Vilka sjukdomar då?

Annons:
Bonaaah
2013-08-27, 22:58
#70

Vad jag menade var att nilssons text kan missuppfattas. Men jag håller absolut med att man inte vet vad hundens bakgrund innehåller, men borde man inte bortse liite från det? Jag vill inte hålla på och tävla om vad som är bäst. Jag påpekade bara att i vissa renrasiga har det gått alldeles för långt, som med schäfern t.ex. (höfterna + bakbenen). Även med "blandisar" finns det problem som t.ex. aggressivitet. 

Jag menade även att ju mer man föder upp, desto mer hundar blir det och risken för att alla valpar inte får hem ökar antagligen. Vi kan köpa hur mycket renrasigt som helst och leva i frid och fröjd medans flera hundar som dömts av personlighet sitter och väntar på att någon ska bry sig om dem.

Men jag upprepar igen, det var inte meningen att tävla emot renrasigt. Vissa människor verkar faktiskt tycka att blandisar utan hem ska fortsätta att bli ignorerade, vilket jag tycker är orättvist.

Olga RW
2013-08-27, 23:03
#71

__________________________________________
PL & SE UCH Wood Forest An EZ Perfect Ten "Tenny"
KBH JV-08 Amazing Dragoness Blue Florida "Ami"
FI & SE UCH Stand Strong Back In Business "Fjant"
FI & SE UCH Basic Blue Angel Eyes "Lillan"
FI & SE UCH Basic Blue All Sparks "Sparky"
Basic Blue Axess To Fame "Maya"
SE & FI UCH Kendi HaGa Zanavykas "Kendi"

vallhund
2013-08-27, 23:12
#72

#70 Verifiera gärna ditt påstående om att schäferns hälsa påverkas av att det avlas å räkstjärtar. Svenska fakta menar jag då.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Kalli
2013-08-27, 23:30
#73

Där står sex sjukdomar medräknade vad jag kan se, varav fyra inte är smittsamma i Sverige. Till skillnad från ex. Brucellos som inte kom till Sverige med en gatuhund. Så är vi så rädd för sjukdomar är väl det bästa att stänga gränserna helt för importer.

vallhund
2013-08-27, 23:43
#74

#73 Det är stor skillnad på vad gatuhundar o kennelhundar utsätts för för smittor.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Hiro
2013-10-15, 22:20
#75

Jätte bra artikel, Kurt är min nuvarande lärare faktiskt och han verkar kunna mycket. Jag tycker det är helt OK att blanda två raser ifall man har ett vettigt ändamål och har lika raser som är avlade föra samma sak tex welsh corgi pembroke och cardigan. Men man ska självklart ha kollat sjukdommar och liknande innan och även se att valparna är önskade så man inte står där 10 månader senare med fem osålda valpar i spökåldern

Upp till toppen
Annons: