Annons:
Etiketthundens-hälsa
Läst 12665 ggr
Fjordell
2014-02-17, 04:33

Var fjärde hund överviktig

En fjärdedel av Europas hundar och katter är överviktiga, visar en ny undersökning, Men två av tre ägare tror att deras djur ligger nära den normala vikten.

En fjärdedel av de deltagande djurägarna säger att deras djur är överviktiga, två tredjedelar svarar att deras djur är ungefär normalviktiga. Bara ungefär hälften vill gå till veterinären för att få veta om djuret har övervikt.

Att resultaten inte bara gäller andra europeiska länder bekräftas av veterinär Linda Toresson på Evidensia Specialistdjursjukhuset i Helsingborg. Hon upplever att cirka 40 procent av de hundar och katter som kommer till kliniken är överviktiga, det vill säga betydligt fler än vad undersökningen visar.

– Flera sjukdomar påverkas av övervikt, till exempel ledproblem. Ju tyngre djuret är desto mer belastas lederna. Samtidigt visar undersökningar att speciellt överviktiga hundar lever kortare än normalviktiga. Det är en stor belastning för djuren, förklarar Linda Toresson.

– Det kan vara svårt för ägarna att förstå att övervikt kan vara skadlig. Men när man påpekar att undersökningar visar att lätt överviktiga hundar till exempel lever två år kortare, brukar de förstå allvaret i det, säger hon.

Ta hjälp

Vad kan man då göra åt sin hunds övervikt?

– Djuren blir överviktiga eftersom de får för många kalorier. Det är viktigt att fodermängden är anpassad till det enskilda djuret och att ägarna inte bara följer anvisningarna på paketen. Samtidigt är matrester och godbitar i tid och otid också med och påverkar kaloriintaget. Det kan vara bra att ge godbitar som en belöning i samband med till exempel hundträning, men man ska vara uppmärksam på att de ingår i den samlade mängd kalorier djuret får i sig under loppet av en dag, påpekar Linda Toresson.

Vid kraftig övervikt kan det vara bra att ta hjälp av sin veterinär att få hunden i form igen, det kan vara en långvarig process.

Gör så här

• Ge mat på fasta tidpunkter.

• Ge bantningsfoder med rätt näringsämnen. Ta hjälp av veterinär eller sköterska för rätt mängd. Lightprodukter fungerar sällan som bantningsfoder.

• Undvik att ge matrester.

• Undvik överutfodring.

• Se till att hunden får tillräckligt med motion.

Källa: Svensk Jakthund

Fotnot: Undersökningen är gjord av YouGov för Hill’s Pet Nutrition med anledning av lanseringen av ett nytt dietfoder. 4.300 djurägare i Storbritannien, Frankrike, Italien och Holland deltog.

Annons:
VildaVittra
2014-02-17, 04:50
#1

Jag håller med veterinären, för jag har också sett feta djur där ägarna påstår att de är normalviktiga. När jag steriliserade några av katterna så TACKADE veterinären mig för att de faktiskt var normalviktiga. Det säger ju en hel del om hur viktläget ligger på dennes patienter.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

RomDoll07
2014-02-17, 05:14
#2

Himla tråkigt med alla överviktiga djur, det är ju trots allt vi människor som har ansvar att se till att de håller sig i form, tycker så synd om djur man ser som nästar rullar fram.

Dock är det inte alls kul med det motsatta problemet heller, djur som vägrar äta. Har haft en hund i snart 9 år som i princip hela sitt liv (förutom eventuellt valptiden) har varit klen att äta, så till den grad att man ibland känner att man nästan skulle vilja tvångsmata honom på något sätt för att han inte ska svälta ihjäl sig själv. Det är mindre roligt… :S

Fjordell
2014-02-17, 13:26
#3

Ja, det är fruktansvärt att se på ägare som låter sina djur bli såpass överviktiga att det faktiskt påverkar deras hälsa. Visst, man älskar sina djur och vill gärna skämma bort dem… men har man lite sunt förnuft så inser man väl att djuret inte mår bra av att vara överviktig. Oavsett art!

 Det är till och med väldigt vanligt att djurägare övermatar sina tamråttor. Otroligt många råttor är feta, och blir bakbenssvaga i tidig ålder, eller rent ut sagt bara lata. Vem som helst inser väl att det tär på djurens kropp. Vi människor har ju ett eget val om hur vi ska äta och hålla hos i form, men djuren är det vi som tar hand om, och ger mat. De har liksom inget val…

Det är mer hälsosamt för en hund att vara aningen underviktig, än överviktig. Dock så är det ju som du säger, #2, det är tråkigt vilket håll det än går mot.

vallhund
2014-02-18, 04:56
#4

Ja tyvärr finns det för många överviktiga djur, tyvärr är veterinärer sällan duktiga på att ge råd i foderfrågor.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Fjordell
2014-03-11, 00:51
#5

Puttar upp artikeln

Ratlings
2014-03-12, 10:43
#6

Veiko är överviktig men har bra kondition och vi jobbar på att få ner honom. Han blev tjock i samband med kortisonet, såkallad "kortisontjock". :(

// Lise
When nothing goes right, go left!

Annons:
Mischa
2014-03-13, 18:24
#7

Inte förvånande, jag får inte allt för sällan höra att min hund behöver mer mat, samtidigt som tjocka hundar passerar förbi obemärkt😃

Folk har en rätt tokig uppfattning om vad bra vikt är och en rädsla för att känna/skymta renben.

Ett tips: känn över hundens revben och knyt din näve.

Känns hunden som över fingrarna så är hullet troligtvis bra.

Känns det som över knogarna är den ev. för tunn.

Känns det som över handryggen så är den med största sannolikhet tjock.

(Ras och personlig smak kan ju spela in)

≧◔◡◔≦

Fjordell
2014-03-13, 18:38
#8

#7 Exakt samma här… Nu har jag dock en italienskt vinthund, men det är precis samma problematik. Alla reagerar på att man kan skymta revbenen på henne. Men så är hon ju såklart byggd som en vinthund, och är därmed långt ifrån kraftig i kroppen.

Jag har faktiskt hellre min hund lite för tunn än lite för tung.

Och det var en bra grej, det där med näven. Det stämmer bra i mitt fall, både på min egen och mammas hundar.

Dessa anser jag vara överviktiga: http://www.mountbrieramstaffs.com/images/april2007_mercury_sweden2_250.jpg

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTc5QgGGk438dbXsJj5nVMz74QaYRAwmwxJftrhz9YqGzPIRsnRqQ

Medan denna är i väldigt fin form: https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/t1/296268_10150289969216706_303000945_n.jpg

Nu är ju såklart alla hundar byggda på olika sätt, och har därmed olika förutsättningar. Men när hunden är slät längs hela kroppen så står det inte helt rätt till.

Ratlings
2014-03-13, 21:46
#9

Har ingen bra bild i mobilen men han tycker jag är tjock 😁 Men han är på väg neråt :)

// Lise
When nothing goes right, go left!

Lilllens
2014-03-18, 00:02
#10

Bra artikel, detta är alldeles för vanligt, vilket är synd. Jag har också fått höra att min mops är för smal, haha, visst är hon smal i jämförelse med andra mopsar.. Men mager, njaa.

Sofy
2014-03-18, 16:10
#11

Det är hemskt egentligen, inte första gången jag fått höra hur folk får ont i hela kroppen över hur de lider med min hund som är så smal och undernärd medans han faktiskt är i väldigt bra hull samtidigt som de har en sån fet hund som får andnöd bara av att stå upp.🤔

Följ min och mammas matblogg på Instagram Frosserian

Perly
2014-08-11, 10:12
#12

Finns tyvärr alldeles för feta hundar lite varstans, där jag gick i skola fanns det en man som brukade gå förbi med en hund som bokstavligen var som en korv, syntes ingen midja alls på den tyvärr (hon har kraftiga problem med att gå), visst det är en vanvårdad hund som svultit innan men nje, att övergöda hunden för att den mått dåligt innan borde räknas som vanvård det med.

Sen är det ju inte helt ovanligt att se väldigt stora hundägare som endast hasar ett varv runt huset med sin hund och sen in igen, bränner inte speciellt många kalorier. Rätt säker på att övervikt bland hundar (djur överlag) kommer öka så länge som den ökar hos människan.

Alltid Oavsett

VildaVittra
2014-08-11, 10:26
#13

#12 Jag måste säga att jag aldrig sett det, däremot så har jag sett lata ägare ta korta promenader. Lathet är jämt fördelat i befolkningen, oavsett ägarens vikt.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Annons:
Perly
2014-08-11, 10:33
#14

#13 Beror nog på var man bor, i det lilla samhället jag befinner mig så är det väldigt tydligt fördelat med tränad ägare-tränad hund och överviktig ägare-överviktig hund

Alltid Oavsett

VildaVittra
2014-08-11, 10:36
#15

#14 Eller så beror det nog snarare på vilka glasögon man har på sig, dvs att du noterar överviktiga ägare i högre utsträckning.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Perly
2014-08-11, 10:49
#16

#15 Ser hundarna först så nej, även om det säkert skulle vara en tröst för den som känner sig träffad, visst finns ett fåtal som skiljer sig från detta men majoriteten av de som ses där jag bor (du är välkommen hit om du inte tror mig) är fördelade efter det jag skrev i #14.

Alltid Oavsett

Fjordell
2014-08-11, 12:06
#17

Jag själv är långt ifrån vältränad. Jag är inte fet, men har en del övervikt. Mina hundar har alltid varit i fysiskt bra form. Till och med min nuvarande lilla "knähund" som många vill kalla det, är i bra form.

Visst förstår jag vad du, Perly, syftar på, men här vart jag bor finns det lika många normalviktiga som överviktiga personer med feta hundar. Övervikt på hundar verkar vara en norm att följa idag, då de flesta var jag bor alltid påpekar att de hundar som inte har för mycket fett på kroppen är magra och får inte tillräckligt med mat. Det gäller dock i regel människor från 30 och uppåt. Jag tycker unga hundägare idag är ganska duktiga på att hålla sina hundar i form.

Mischa
2014-08-11, 12:39
#18

#17 Vilken fin!

≧◔◡◔≦

Perly
2014-08-11, 13:29
#19

#17 Jo sen är det skillnad på övervikt och övervikt med, 10kg (Inte ens säkert att det syns med kläder på och kan fortfarande ha bättre tränad/kondition än en "normal" person)  extra vs 100kg (ofta problem att gå/andas) extra, har själv 4-6kg att bli av med alt. "omvandla" till muskler.

Han ser jätte fin ut, kan förstå att folk kommenterar, så kallade knähundar verkar det nästan vara lag på att dem ska vara överviktiga (för att dem inte ska orka kliva ur knät? Nja förstår mig inte riktigt på det). Det är du som har Jackson också va? Sjukt snygg på det bilderna som finns i hans gamla bildtråd. 😍

Alltid Oavsett

Ratlings
2014-08-12, 11:49
#20

Jag fick höra i lördags, under en och samma promenad men av två olika människor, att min tik är sjukt mager och att hon är snygg och vältränad.
Kvinnan som tyckte hon var mager hade själv en JRT som skulle kunna dö av andnöd för att den stod upp och skällde, den bokstavligt talat vaggade fram.
Killen som sa att hon var snygg och vältränad hade själv ingen hund, men var själv vältränad.

Jag är absolut inte vältränad. Men jag låter inte mina hundar gå mini promenader och bli feta för det. 😊

// Lise
When nothing goes right, go left!

Annons:
Upp till toppen
Annons: