Annons:
Etikettatt-ha-en-amstaff
Läst 9030 ggr
Fjordell
2012-01-06, 19:43

Köpa Amstaff?

Låt dig inte luras. En riktig American staffordshire terrier (Amstaff) skall vara registrerad i SVENSKA KENNELKLUBBEN (SKK) när du köper den. Om du köper en oregistrerad Amstaff köper du inte en Amstaff utan en blandrashund. Det är endast valpar som är registrerade i SKK som räknas som renrasiga.

Den valp som anmäls av sin uppfödare till SVENSKA KENNELKLUBBEN får omgående ett registreringsnummer. Detta kan du enkelt kontrollera genom att slå in det av säljaren angivna numret på SVENSKA KENNELKLUBBENS hunddata:http://kennet.skk.se/hunddata

Vid köp av en renrasig Amstaff ska SVENSKA KENNELKLUBBENS REGISTRERINGSBEVIS (hundens stamtavla) medfölja. Registreringsbeviset omfattar rasrena hundar och deras härstamning.

Du som köpare kan aldrig registrera din Amstaff i efterhand utan hela kullen måste registreras av uppfödaren.

Observera att det är skillnad på om en hund är ägarregistrerad hos Jordbruksverket eller registrerad hos Svenska Kennelklubben. Registreringsnummer hos Kennelklubben börjar alltid med S eller SE följt av siffror. Hos Jorbruksverket registreras endast hundens Id-nummer samt ägaruppgifter in.

Viktigt att känna till är att den uppfödare som väljer att inte registrera sin valpkull hos SKK omfattas heller inte av de grundregler som Svenska Kennelklubben har för uppfödare. De omfattas heller inte av konsumentköplagen. En uppfödare inom SKK har ett ansvar för valpen även efter att den har levererats, det har däremot inte den uppfödare som sysslar med blandrasavel eller oregistrerad avel.

En uppfödare med registrerat kennelnamn hos Svenska Kennelklubben har bla dessa skyldigheter:

Att leverera valpen: vaccinerad, ID-märkt och veterinärbesiktigad

Att leverera valpen tidigast vid 8 veckors ålder.

Att leverera valpen tillsammans med Köpeavtal från SKK.

Att leverera valpen tillsammans med Registreringsbevis (Stamtavla).

Att alltid lämna sanningsenliga uppgifter

Att se till att valpen har fått en bra uppväxt under sina första 8 veckor

Grundregler för SKK anslutna uppfödare finns [här]

Tänk också på att du begränsas som valpköpare när du köper en oregistrerad Amstaff. Du kommer till exempel inte att kunna ställa ut, tävla i bruksgrenarna eller mentalbeskriva din hund. Det kan också påverka kostnad och omfattning på din hunds försäkring. Om det är en Amstaff du vill ha, se till att det är en Amstaff du får.

Se upp med att köpa hundar utan korrekt dokumentation, annars finns risken att du faktiskt betalat dyrt för en blandras. Stöd inte oseriösa uppfödare genom att köpa en oregistrerad valp!

Källa: http://www.amstaffklubben.se/

Annons:
Upp till toppen
Annons: