Annons:
Etikett10-att-bli-med-valp
Läst 4559 ggr
Fjordell
1/11/12, 11:37 PM

Innan du köper valpen

Att köpa en valp är inte svårt men att finna rätt valp är inte lätt om man är ny i en ras. Och hur ska man kunna välja valp?

Ett bra sätt att få reda på vilka uppfödare som har valpkullar är att gå in pårasklubbens hemsida och söka efter valphänvisning och uppfödare.

Kontakta gärna en valphänvisare. Det är ofta personer med lång erfarenhet av rasen som du kan prata med och få råd av.

RASDATA www.rasdata.nu
På Rasdata finns SKKs statistik insamlad för flera av våra vanligaste raser. Du hittar bl.a. samtliga retrieverraser och spanielraserna där samt tax och mops.

Rasdata är en utmärkt informationskälla. Där kan du få reda på nästan allt. Du kan gå in och söka på olika kennlar och se vilka hundar de fött upp. Där kan du även söka efter hundars uppgifter om höftleder, armbågar och ögon.

Man kan även finna och läsa om de är meriterade i lydnad, viltspår, jakt och se resultaten. Även de hundar som har genomgått ett mentalbeskrivning hund (HM) och se resultaten. Som sagt man kan finna mycket av intresse på Rasdata.

Kennlar på nätet
Här finner du alla registrerade kennlar på nätet.

Att välja uppfödare

Det är inte alltid enkelt att hitta sin uppfödare, det finns många att välja på. Uppfödaren ska kunna hjälpa och vägleda dig i många år framöver. Man kan se det som ett samarbete mellan uppfödaren och dig själv så länge din valp lever.

Att ha en kompetent uppfödare som man känner förtroende för och får en bra kontakt med är viktigt. Speciellt om det är första gången du köper en valp.

Välj en uppfödare som är intresserad av en fortsatt kontakt. Många uppfödare har återkommande valpträffar. Var glad åt en uppfödare som ställer många frågor om dig och din familj då är chansen större att du får med dig rätt valp hem.

En uppfödare som alltid ställer upp för dig och din hund är guld värd så välj med omsorg.

Ha inte bråttom
Var en medveten konsument när du ska köpa valp. Kräv ordentliga köpeavtal och intyg om att valpen är friskförklarad av en veterinär. Se till att du får träffa mamman till valparna. Får du inte det - välj en annan uppfödare. För egen del så vill jag både träffa mamman och pappan till min valp. Ofta finns pappan till valparna hos en annan uppfödare men fråga om du kan kontakta hanhundsägaren om du vill ha mer information om pappan.

När du vet vad du vill med ditt valpköp så är det dags att börja se vilken uppfödare som har den typ av hund som du vill ha. Att surfa runt på uppfödarnas hemsidor ger viss vägledning men ger långt ifrån all information du behöver.

Några tips

Om du i första hand vill ha en hund  som sällskap och att ha roligt med så  finns det många uppfödare som föder upp hundar som man både kan arbeta med och ställa ut om man är intresserad av det. Titta i valplistan och ring och prata med valphänvisaren.

Om du i första hand är intresserad av en hund att arbeta med läs Golden Nytt/Labradoren eller den medlemstidning som rasklubben ger ut och titta bland resultaten. Om du tittar på tillräckligt många resultat så ser du snart vilka kennlar som ofta placerar sig bra. Därmed inte sagt att deras hundar är bättre än andras men chansen ökar att du får en bra hund att arbeta med om du vänder dig till en kennel som specialiserat sig på t.ex. jakt m.m.

Om du i första hand är intresserad av att ställa ut din hund så gör du på samma sätt. Titta vilka kennlar som placerar sig bra på utställningar. Helt klart så ökar dina chanser att få en hund som gör sig bra på utställning om valpen kommer från en kennel med utställningsmeriterade föräldrar.

Om du vill ha en hund att både arbeta med och att kunna ställa ut får du försöka hitta dessa uppfödare. En ledtråd är att leta efter ord som "dual purpose" när de beskriver sin uppfödning. Men man kan också hitta valpar med rätta förutsättningar hos uppfödare som ställer ut sina hundar. Många gånger är det gott gry i dem också. Gå inte på myten om dumma utställningshundar för det är bara en myt.

Välj inte uppfödare efter färgen på deras hundar!Utan tag reda på vad deras avelsmål är och hur föräldrarna till valpen är. Om du vill ha en valp med mycket färg men inte är en van hundägare så välj inte en kennel med inriktning på jakt om du inte tänker jobba mycket med din hund. Det finns andra uppfödare som har hundar med färg om det är viktigt för dig.

Låt dig inte imponeras av titlar
Försök att göra dig en bild av hur mamman och pappan är som hundar och vilket temperament de har. Om du vill ha en retriever som sällskapshund vilket de flesta  retrieverägare har så är din valps mentalitet som du ska leva med. Att föräldrardjuren har stadiga temperament går före alla championat i världen.

Om du inte är ute efter en blivande utställningsstjärna eller en jaktchampion så behöver inte föräldrarna vara champions för att du ska få en bra valp. Men fråga gärna efter vilka meriter avelshundarna har.

Några bra-att-ha-meriter

Certifikat Kvalitet - CK
CK på utställning ger en indikation om att hundens konstruktion väl motsvarar rasstandarden för rasen. Hunden behöver inte vara champion för att vara av välbyggd.

Lydnadsmerit
En hund som har ett lydnadsdiplom har i regel en välutvecklad hjärna och är "kontaktig" och följsam vilket kännetecknar en retriever.

Jaktmerit
En hund behöver inte vara jaktchampion för att vara duktig med apportering. Det handlar ofta om hundägarens tid och ambition. En hund med ett 3:dje pris på officiellt jaktprov är ofta en duktig hund med både arbetskapacitet motor och apporteringsförmåga.

Viltspårsmerit
En hund som har godkänt i anlagsklass i viltspår är också en bra merit.

Viktigast av allt hundarnas mentalitet
En retriever förväntas ha en stabil mentalitet. Enligt rasstandarden ska den vara följsam, vänlig, intelligent, ha stor arbetslust och utstråla självförtroende.

Mentalbeskrivning (MH) används för att få en bild av hundarnas mentalitet.

Mentalbeskrivningen beskriver egenskaper såsom hanterbarhet, samarbete, lek- och kamplust, förföljande, bytesintresse, gripande, hot, nyfikenhet, rädsla, och skottfasthet.

Mentalbeskrivningen utförs på särskilda banor som ser likadana ut över hela landet. Banan består av tio "stationer" s.k. moment och inom varje moment beskrivs flera olika beteenden som t ex rädsla, nyfikenhet, lek.

Det är viktigt att känna till att det handlar om en beskrivning. Hundens beteenden på banan denna dag beskrivs och dokumenteras. Hunden blir således inte godkänd eller underkänd på en mentalbeskrivning, inte heller får hunden något betyg.

HälsaFråga gärna uppfödaren om vad tiken har lämnat i sina tidigare valpkullar. Om hon inte haft några valpar tidigare, fråga hur hennes föräldrar har lämnat avseende höfter och armbågar. Mycket statistik finns på SKKs hemsida (Hunddata) eller Rasdata för golden och eller labrador.

Detta gäller naturligtvis också pappan till valparna.

Att välja valp

När du hittat din uppfödare och mamman och pappan till din blivande valp återstår det svåra valet - vilken valp ska du välja?

Vissa uppfödare låter inte valpköparen välja valp utan de känner valparna och vet vilken valp som passar bäst. Valpköparna berättar vad de vill ha för hund och uppfödaren försöker se att rätt valp hamnar hos rätt ägare.

Om du nu kommer i den situationen att du får välja valp själv så försök att få träffa valparna flera gånger så att du har en chans att se skillnad på dem och hur de beter sig.

Att tänka på inför valpköpet

Enligt SKKs grundregler ska en valp levereras med köpeavtal, registreringshandlingar samt ett veterinärbesiktningsintyg som inte får vara äldre än sju dagar. Valpen får inte heller levereras före den uppnått åtta veckors ålder och den ska vara id-märkt vid leverans.

KöpeavtalAlla valpar ska säljas med SKKs köpeavtal, där du också bör läsa det finstilta på baksidan.

Registreringsbevis/stamtavla

Detta är din hunds ID handling. I registreringshandlingen finns födelsedatum, namn och registreringsnummer, föräldradjur i tre generationer samt uppfödarens namn och adress. Den utfärdas av SKK.

Handpenning och köpeskillingEn golden- eller labradorvalp kostar idag mellan 9 000 - 11 000 kronor. Handpenning om cirka 2 000 kronor brukar betalas när valpen är någon vecka gammal.

ID märkningValparna kan ID märkas antingen via tatuering i örat eller med chip. Båda metoderna är godkända och det spelar ingen roll vilken metod uppfödaren har valt att använda. Det är lag på att alla valpar som säljs ska vara ID märkta.

EU-passEtt EU-pass måste valpen ha om den senare ska resa utomlands. I det finns alla uppgifter som är nödvändiga för in- och utresa i Sverige.

Kostnaden för passet varierar mellan 350 - 700 kronor.

VaccinationerInnan valpen flyttar hemifrån bör den vara vaccinerad mot parvo, kennelhosta, valpsjuka och HCC (Nobivac DHPPi). De ska vaccineras nästa gång vid tre månaders ålder, med samma vaccin. Läs mer om vaccinationer här.

VeterinärbesiktningValpen ska vara veterinärbesiktigad innan leverans. Besiktningsintyget får inte vara äldre än sju dagar. Detta är en garanti, både för valpköpare och uppfödare, att valpen är frisk när den flyttar till sitt nya hem.

Försäkra valpenValpen bör vara försäkrad när den flyttar från uppfödaren och hem till dig. Det finns flera olika försäkringsbolag som handhar försäkringar för djur. Kostnaderna för en försäkring varierar beroende på om man vill ha sin hund livförsäkrad eller inte, eller enbart försäkrad för veterinärvård.

AvmaskningValparna ska vara avmaskade ett par gånger innan de är åtta veckor. Det finns flera olika preparat som man kan använda, huvudsaken är att valpen är avmaskad ett par gånger innan den flyttar till sitt nya hem.

Valpen ska sedan avmaskas ett par gånger under det första året och sedan regelbundet varje år.

De flesta preparaten finns att köpa receptfritt på Apoteket.

Mat på signalMan kan som uppfödare hjälpa sina blivande valpköpare med början till inkallningsträning genom att vissla två korta signaler i samband med att maten ges. Det blir efter ett par gångers matvisslingar som en betingad reflex: vissling = mat. Detta är en bra grund för kommande inkallningsövningar.

Biltur före leverans
Det är bra om valpen har åkt bil innan den flyttar hemifrån. En liten tur till skogen i bil med mamma och syskon ger också uppfödaren en fingervisning om valparnas mentalitet. Det blir som ett första mentaltest. I skogen kan man se hur de reagerar på ny miljö och hur de hanterar situationen.

Foder och matlistaValparna bör äta på bestämda tider, cirka 3-4 gånger om dagen. Fortsätt gärna med det foder som valpen fått hos uppfödaren. Om du vill byta foder, tala gärna med din uppfödare innan bytet.

KloklippningValparnas klor ska ha blivit klippta flera gånger innan de är åtta veckor. Be din blivande uppfödare visa dig hur du ska göra. Kloklippning ska sedan göras varannan vecka. För att snabbt vänja valpen vid kloklippning kan man klippa valpens klor en gång i veckan.

Vad behövs?

  • En matskål i aluminium eller annat hårdare material, inte plast.
  • En vattenskål av porslin som står stadigt på golvet.
  • Ett retrieverkoppel som är allt i ett. Man kan även använda ett tunnare läderhalsband och separat koppel.
  • En klotång av grövre modell fungerar även när valpen blir äldre.
  • För pälsen kan man använda en vanlig hårborste, stålkam eller karda, allt beroende på vilken pälskvalitet din valp har.
  • Ett tuggben kan vara bara att ha när valpen ska vara ensam en stund.
  • En eller ett par leksaker är bra att sysselsätta valpen med när du behöver lämna den.
  • En korg att sova i, gärna med en fäll av typ vetbed. Fällen är tvättbar på 60 grader och torkar relativt snabbt. Den är också bra att ha i bilen.

Snuttetrasa och valptittNär valparna är cirka fem veckor är det dags att besöka mamma och valpar. Ta då gärna med en snuttetrasa som du lämnar hos valparna. När valpen senare flyttar tas snuttetrasan med hem.

LeveransAlla valpar ska vara minst åtta veckor vid leverans.

Valpträffar
Många uppfödare har återkommande valpträffar för sina valpköpare, där uppfödaren kan gå igenom lite om vardagslydnad, apportering, viltspår, hur man klipper sin golden och mycket, mycket mer.

Det kan också ges tillfälle att ställa frågor och kanske roligast av allt, att få se sin egen valps syskon. För alla uppfödare borde det också vara en självklarhet att följa upp sina valpar och utvärdera avelsresultatet. Detta kan man delvis göra genom återkommande valpträffar.

Röntgen och ögonlysningValparna ska efter ettårsåldern röntgas avseende höfter och armbågar samt ögonlysas för ärftliga ögondefekter.

Problem och funderingarOm du känner att du undrar över något, ring din uppfödare och fråga. Det är uppfödaren som känner sina valpar bäst och som säkert kan ge dig goda råd.

En god vänLycka till med din valp som förmodligen kommer att vara en mycket god vän väldigt länge.

Annons:
Upp till toppen
Annons: