Annons:
Etikettom-sajten
Läst 6891 ggr
Fjordell
2012-06-11, 23:16

Netikett

Hur man uppför sig på internet. Uppträd på ett trevligt och civiliserat sätt. Personangrepp, hets mot folkgrupp och liknande är inte tillåtet enligt lag.

Netikett = sammandragning av engelskans Network etiquette och betyder mer eller mindre oskrivna förhållningsregler (vett och etikett) som gäller på Internet. Netikett är till för att hålla hög kvalitet på inlägg, få diskussioner att fungera samt undvika onödiga kommentarer. Man ska tänka på att avsaknaden av kroppsspråk, minspel och röstläge innebär större risk för att något man säger missuppfattas, i övrigt är det vanligt enkelt hyfs som gäller.

Netikett berör alltså vad vi skriver, hur vi skriver det, hur vi läser det, hur vi bemöter det, vad vi svarar, hur vi svarar etc.

Vad är sunt förnuft?

Att tänka sig för innan man postar ett inlägg är sunt förnuft. Posta inte ett inlägg som sårar någon eller som lika gärna kan gå som privat meddelande.Privata diskussioner och kommentarer bör tas just privat och inte på publika forum. Anser du att någon bryter mot netiketten så kan du skriva ett vänligt pm till personen och påpeka detta. Får du ett ovänligt brev till svar så ignorera att svara och kontakta i stället sajtens admin.

Konstruktiva svar är att föredra. Att bara svara med en länk är väldigt fantasilöst och slappt. Bättre vore om man kunde skriva ett referat om vad man kan läsa om man följer länken.Försök att tydligt visa vilket inlägg du svarar på med # och numret. Citera gärna, men inte onödigt mycket.Innan du ska fråga något, använd sökfunktionen på sidan först för att se om inte frågan redan besvarats förut. Du kan ställa följdfrågor i den tråden.

Att inte sitta vid datorn för länge eller när man är trött eller arg. Blir du arg, ta en paus. Du kan skriva ett vettigt och bra svar när du lugnat ner dig. Använd ett bra språk, utan svordomar eller uttryck som kan tas illa upp.

När du startar en ny tråd

När du startar en tråd i forumet, försök att utforma din ämnesrubrik så tydligt som möjligt. Stavning och grammatik är inte allt, men är man osäker på hur ett ord stavas - sök exempelvis på Google. Försök att skriva så att alla som läser kan förstå vad du vill få fram. Innan du trycker på Publicera, läs igenom inlägget, rätta till eventuella felskrivningar, speciellt om du är upprörd eller arg och har skrivit hetsigt.

Ser du till allt detta så underlättar du för läsarna, och sannolikheten att du får respons ökar anmärkningsvärt.

Annons:
Upp till toppen
Annons: