Annons:
Etikett05-hälsa-sjukdomar
Läst 3010 ggr
Kringlan64
8/2/12, 10:41 PM

Sterilisering för eller emot

Återigen har jag hamnat i en fundering om att sterilisera min tik. Jag har själv just nu uppfattningen om att man inte ska operera friska hundar.

Fått information om att cancer i livmoder, äggstockar eller bröst kommer som ett brev på posten om man inte ska ha valpar, därför bör man sterilisera. Jag vill att min hund ska fortsätta vara frisk.

Min tik, Ebba 2,5 år, ska aldrig ha valpar.

Har nån erfarenheter att dela med sig av, kanske namn på nån specialist på området att rådfråga?

Annons:
[Madlene]
8/2/12, 11:08 PM
#1

Är det inte bättre med en kastrering då? då slipper du blodet och minskar risken för livmoderinflammation.

vallhund
8/2/12, 11:09 PM
#2

Du menar kastrera förmodar jag? Vid sterilisering knipsas bara äggledarna av så att tiken inte kan bli dräktig, alla funktioner såsom löp etc fortsätter som vanligt.

Cancer i livmodern är extremt ovanlnligt, likaså i äggstockarna, däremot kan tikar få pyo, dvs livmodersinflammation o det kan bli mycket allvarligt, väldigt fort, detta elimineras med kastrering. Förekomsten av pyo varierar mellan olika raser.Likaså kan tikar få juvertumörer, de flesta är godartade, men inte alla, risken för juvertumörer minskas om hunden kastreras, men efter ett par löp har kastrering ingen effekt på risken för att tumörer skall utvecklas.

Veterinärförbundets riktlinjer ang kastrerring av friska hundar:

http://www.svf.se/sv/Sallskapet/Smadjurssektionen/Normgruppen/Normer-av-medicinsk-karaktar/Norm-angaende-kirurgisk-kastration-av-friska-hundar/ Tyvärr efterlevs inte detta av alla veterinärer, tvärtom är en del väldigt snabba med att förespråka kastrering för alla hundar.

Man får heller inte glömma alla biverkningar som kan förekomma:

http://www.avma.org/onlnews/javma/mar10/100301g.asp En studie som påvisar att intakta rottistikar har en längre levnadslängd än kastrerade ditos.

http://showdogsupersite.com/kenlclub/breedvet/neutr.html 

http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

[Madlene]
8/2/12, 11:15 PM
#3

#2 Din länk om biverkning funkar inte.. Sen ville hon ha hjälp av någon som har erfarenhet eller någon att rådfråga om, Tror säkert att hon googlat en massa själv. Bara vad jag tror. Skrattande

Olga RW
8/2/12, 11:17 PM
#4

I Sverige utförs endast kastering av tik, att man alltså tar bort livmodern och äggstockarna, istället för att kapa äggledarna som man gör vid sterilisering.

Vi har en blandrastik som vi inte såg någon anledning att ha kvar livmodern på - först och främst för att hon är just blandras och därmed ingen hund som ska ha valpar, sedan är det ju ganska skönt att våra grabbar här hemma slipper ännu en tik som löper. Hon kastrerades mitt mellan första och det beräknade andra löpet. Efter första löpet blev hon väldigt skendräktig och var mycket påverkad av det vilket styrkte vårt val ännu mer.

Det var 6 år sedan Puma kastrerades och hon har inte fått några som helst personlighetsförändringar (som många verkar befara) eller andra biverkningar såsom inkontinens och viktuppgång.

__________________________________________
PL & SE UCH Wood Forest An EZ Perfect Ten "Tenny"
KBH JV-08 Amazing Dragoness Blue Florida "Ami"
FI & SE UCH Stand Strong Back In Business "Fjant"
FI & SE UCH Basic Blue Angel Eyes "Lillan"
FI & SE UCH Basic Blue All Sparks "Sparky"
Basic Blue Axess To Fame "Maya"
SE & FI UCH Kendi HaGa Zanavykas "Kendi"

vallhund
8/2/12, 11:39 PM
#5

# 3 TS har förhoppningsvis googlat, men eftersom hen skriver sterilisering samt om risker som inte finns tyckte jag ett klargörande var på plats.

Sorry, länken till undersökningar om rottistikar verkar ha försvunnit.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

[Madlene]
8/2/12, 11:49 PM
#6

#5 Är de inte lättare att skriva kort och gott som Olga gjorde, steralisering utförs inte i Sverige, kort om hur det utförs, sen hennes erfarenhet?

Det var ändån erfarenhet och någon att rådfråga TS ville ha :)

Annons:
Jenna_Nord
8/3/12, 5:33 PM
#7

Har själv inte kastrerat mina tikar, men hade nog gjort om jag haft råd. Dels för att slippa oroa sig för pyo och för att de båda blir skendräktiga med mjölk. Men jag har en kompis som har 4kastrerade tikar, och de har bara varit positivt för dom. Dels då de även har hanhundar hemma plus alla besvär och skendräktigheter. En av hundarna läckte urin några dagar efter op, men med behandling så har de försvunnit helt :) Hundrasen är shih tzu och papillon.

Mvh Jenna

pv60
8/3/12, 10:45 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Bella kastrerades vid 6 månader. Vi har sluppit alla nackdelar med löp som andra här ovan beskriver.Kyss Vår tik kan umgås med andra hundar hur vi vill. UNDERBART skönt att slippa löp. Vårt beslut grundades på två grannhundar som var mycket ilskna och besvärliga under löpen, nästan så att ägarna inte kunde hantera dem. En sån hund ville vi inte ha…

Eftersom priset för kastrering är beroende av hundens vikt och därmed hur mycket narkos det går åt så blir det såklart dyrare ju större hunden är. Bella vägde 23 kg då och det kostade 7700:-Tungan ute

Bella har förblivit lite "valpig" och är vår lille gullegris.

Om alla hundar blir så här bra, rekommenderas kastrering till alla.

Chilli10
8/4/12, 11:33 AM
#9

Har en tik, en bastard som vi valde att kastrera av ungefär samma anledningar som Olga skriver i #4.

Den förändring som skett är att hon är gladare. Hon är absolut inte lat på något sätt (som jag hört att vissa kan bli efter kastrering), har inte heller märkt av någon viktuppgång.

Kringlan64
8/5/12, 10:01 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Tack för värdefull info. Funderar på att kastrera ( inte sterilisera, hade inte begreppen helt klart för mig)

Fortsätter brottas med frågan fram till beslut. Jag är så otroligt fäst vid min hund, det bidrar till en känslighet som gör beslutet xtra svårt. Är överkänslig helt enkelt. Bara att hantera. Nästa steg.

Ringa vetrinären…

Upp till toppen
Annons: